Presentació

La festa garriguenca per excel·lència

Cada any, en arribar la primavera i el bon temps, la Garriga s'engalana i es prepara per a la seva celebració més popular: la Festa de Corpus, quan tots els garriguencs estan orgullosos de ser-ho. D'una manera o altra, tot el poble participa de la festa, ja sigui elaborant catifes, participant als actes paral·lels o simplement sortint al carrer a veure les catifes de flors i sentir la flaire que fan els elements naturals amb què es confeccionen aquestes efímeres obres d'art.
 
La festa combina amb tota naturalitat els vessants popular, religiós i artístic. Una de les característiques del Corpus garriguenc és que manté la tradicional processó pels carrers encatifats.
 
El clavell és el rei de la festa de Corpus, però també les branques de pollancre o de mimosa que envolten les parets de la plaça de l'Església, les nostres tradicionals enramades.
 
La festa de Corpus fins ara se centrava en un dia, el diumenge després del dijous de la festa religiosa, però cada cop més les activitats s'han anat ampliant i ara ja comencen la setmana abans. Seran gairebé 10 dies d'activitats diverses. L'Associació Cultural Corpus la Garriga, amb l'ajuda de la Parròquia de Sant Esteve i de l'Ajuntament de la Garriga, s'encarrega durant tot l'any de coordinar totes les accions i persones perquè la festa surti rodona.
 
El mes anterior a la festa les reunions s'intensifiquen. Es prepara el cartell, que és el guanyador del concurs que es convoca d'un any per l'altre, es confecciona la programació i es preparen els materials per a fer les catifes i la resta d'activitats.
 
Els responsables de cada catifa, que són grups de gent de carrers, entitats i escoles, també fan els seus preparatius: han de decidir el disseny, calcular quin material necessitaran per omplir el dibuix i organitzar la preparació i recollida de material, en especial de clavells. Un parell de setmanes abans de la festa, una munió de garriguencs peregrinen a la veïna comarca del Maresme, on els pocs pagesos que encara cultiven flors faciliten, gràcies a un bon tracte, el material necessari per a fer les preuades catifes. És una col·laboració que dóna també singularitat a la nostra festa de Corpus, a diferència de les que celebren altres poblacions com Arbúcies, Caldes de Montbui, Ripollet, Blanes, Sitges, Mollet del Vallès i Santa Coloma de Gramenet. Totes juntes formem part de la Federació Catalana de Catifaires.
 

El matí de Corpus tot brogeix: des del guix que ressegueix les plantilles de les catifes fins als clavells que, posats sencers, converteixen el carrer en una estora cap al cel. Grans i petits, garriguencs i visitants contemplen durant tot el dia el resultat d'aquesta creació artística col·lectiva, en un exercici de solidaritat i comunitat.
 
I per acabar la festa, grans i petits esperen que acabi de passar la processó per, en un exercici de rauxa col·lectiva, llançar ben fort els clavells enlaire i cap a la resta de gent, potser per amarar-los d'aquesta olor i d'aquesta solidaritat del bon veïnatge que viu la Garriga per Corpus.

 


Benvinguda

Recuperem la festa de Corpus per a tots i totes

El Corpus 2022 és molt especial perquè és el de la represa: després de dos anys duríssims de restriccions i de presa de decisions no sempre agradables, ni senzilles de prendre, aquesta edició del Corpus ja pot celebrar-se amb normalitat. Ens ho mereixem i en tenim moltes ganes.

 

Explica un conte zulú que una colla d’infants va ser convidada a fer una cursa per veure qui arribava primer a una cistella plena de bons fruits i dolços. La canalla, lluny de participar a la cursa competint per arribar abans, es va donar la mà per arribar-hi alhora. Es van asseure i es van repartir el contingut de la cistella al crit de «Ubuntu, ubuntu!» Una nena va explicar : «Com podríem ser felices, cap de nosaltres, si la resta del grup no ho és?»

 

Això és ubuntu. La teva felicitat és la nostra. No té a veure amb tu o amb mi, té a veure amb nosaltres.

 

El nostre Corpus, i més aquest de la represa, té també una mirada col·lectiva, com la dels infants del conte zulú, perquè és una festa on tota la ciutadania garriguenca hi col·labora sense competir. Amb la simple finalitat de decorar els carrers del poble amb les tradicionals catifes, de fer-ho perquè ens n’han ensenyat les persones més grans, és un llegat que hem rebut i volem preservar.

 

El nostre Corpus també és ubuntu perquè no pregunta a ningú d’on ve, ni quina llengua parla, ni quina religió professa. És una festa, on totes les persones amb ganes de gaudir-la hi són convidades.

 

Les que busquen recuperar la tradició de les catifes, les que rememoren la celebració religiosa o les de la part més pagana amb l’explosió de la cultura popular al carrer. També la de les garriguenques i garriguencs que celebren el Corpus com excusa per a la trobada amb amistats i família o el jovent amb ganes de gaudir de festa.

 

Aquesta manera d’entendre Corpus ens ajuda a entendre els petits canvis que hem fet en aquesta celebració, buscant fer reviure la part pagana i la religiosa; respectant la tradició de tot allò que fa que sigui una festa singular i mirant d’acollir petites novetats.

 

Construir la nostra vida al voltant del principi ubuntu ens ajuda a celebrar-ho i gaudir de la festa col·lectivament i com a comunitat.

 

Agraeixo de cor a l’Associació Cultural Corpus la Garriga, a totes les entitats representants de la cultura popular garriguenca i a cadascuna de les persones que, d’una forma o altra també hi participen en l’organització de la festa, per l’esforç que han fet perquè aquest sigui un Corpus ubuntu.

 

Dolors Castellà Puig

Alcaldessa de l’Ajuntament de la Garriga

 

La Festa de compromís

Després de 18 anys escrivint unes ratlles a la Revista del Corpus..., m'ha semblat que des de la Parròquia hi ha d'altres veus que paga la pena de ser escoltades. Aquest any és una veu jove, d'algun dels nois i noies que fan la catifa al peu de les escales de l'Església:

 

"Festa, colors, alegria, creativitat, poble, col·laboració, costums, tradicions, família, escoles, nens, joves, adults, grans, visitants, cerimònia... Això és una llarga llista de paraules que defineixen el que és per mi el Corpus.

 

Des de petit l'he viscut com un dia on tothom que vulgui hi pot participar, gaudir i visitar. Però el que per mi més identifica la nostra festa és que es tracta d'un dia on els carrers s'adornen de colors i de creativitat per rebre el Crist que ve a casa! Els carrers i les places del nostre poble pels quals Jesús hi passa per poder encendre i il·luminar les nostres vides i així nosaltres poder ser espelmes d'alegria, joia, justícia, esperança, creativitat, empatia i amor en vers els altres."

 

M.B.I

 

Doncs que així sia! Fem del nostre Corpus aquesta festa del Compromís d'esdevenir, en la vida d'aquells que ens envolten, una flama de Vida Nova i d'Esperança.

 

Bon Corpus a tothom!

 

Santi Collell Aguirre

Rector de la Parròquia de Sant Esteve

 

El Corpus d'enguany

Ja era hora

Hola a tots i totes, ja tornem a ser aquí amb més força que mai després d’aquests anys que ens hem trobat a faltar tots. Tornarem a omplir els carrers de la Garriga de flors, de música i d’esperança des de bon matí, tornarem a fer catifes i tornarem a estar contens i feliços de celebrar la nostra més estimada festa.

Aquest any hem d’agrair la participació, com a catifa convidada, als catifaires de Santa Coloma de Gramenet, que s’han volgut afegir a la nostra festa i de ben segur que ens deixaran un treball excepcional. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

 

Des de la Junta de l’Associació també volem donar les gràcies a totes les Entitats que hi participen i especialment aquest any a les de Cultura Popular, que de ben segur faran que sigui el Corpus més lluït que mai, que per molts anys continueu amb la vostra tasca.

 

I volem dedicar aquesta festa, molt especialment a les persones que no poden estar amb nosaltres per culpa de la pandèmia que hem patit. Que descansin en pau i donem el nostre més sentit suport a totes les seves famílies.

I a tots els visitants, passeu-s’ho be, poseu flors i feu catifa i visca el Corpus de la Garriga. 

 

Bon dia i bon Corpus a tots

 

La Junta de l'Associació Cultural Corpus la Garriga

 

Cultura popular

La vessant popular i patrimonial del Corpus

Corpus és, sens dubte, la festa de totes les festes. Podem dir amb orgull que és la festa per antonomàsia de la Garriga i darrere d’aquesta centenària tradició s’hi amaga també la reivindicació de la nostra identitat com a poble. És per això que Corpus va més enllà d’una simple festa. Corpus és poble, vida i cultura, però sobretot, Corpus és patrimoni. Conscients d’aquesta condició, les diverses entitats, balls i entremesos de cultura popular, l’Associació Cultural Corpus la Garriga, la Parròquia i l’Ajuntament hem treballat plegats els darrers mesos per fer una celebració més participativa, més popular, més tradicional, i sobretot, més sentida. L’aposta d’enguany va en camí de dignificar el patrimoni festiu del nostre poble per tal que la cultura popular i secular tingui un paper rellevant i predominant en el desenvolupament de la festa. 

 

La presència dels entremesos i la imatgeria festiva a les festes de Corpus no és casual. L’origen de molts balls i figures festives està estretament lligat amb les antigues processons de Corpus on el seguici popular obria pas a tota la comitiva. Aquest esquema festiu es traslladà a moltes de les grans festes majors del nostre país i és gràcies a aquest fet que ha perviscut fins a l’actualitat. Així i tot, el lligam dels entremesos amb el Corpus s’ha mantingut al llarg del temps i és per això que una festa que apel·la a diverses sensibilitats i que beu alhora de la tradició, de la participació veïnal, de la cultura popular i de la fe és prou singular per esdevenir el receptacle d’una explosió festiva i popular que ens identifiqui a totes i tots. 

 

Si no perdem els orígens, ben segur que mantindrem viva la festa que més ens identifica com a poble i la podrem refermar com a flor d’avui i llavor de futur.

 

Visca el Corpus de la Garriga! 

Geganters de la Garriga,

Front Diabòlic de la Garriga,

La Garriga Balla (Ball de Cintes),

Grallarriga,

Ball de Nans de la Garriga,

Agrupació Sardanista de la Garriga

i Ball de Gitanes de la Garriga.

 

Invitació per participar a les catifes florals del Corpus de la Garriga

Primerament volem agrair a l´Associació Cultural Corpus la Garriga, la invitació a participar en la vostre Diada Catifaire el diumenge 19 de juny d´aquest any.

 

L´Associació de Catifaires de Santa Coloma de Gramenet es va fundar fa l´any 1993, recuperant les Catifes Florals que es feien als anys 60. Començant per el carrer Sant Jeroni,  es va anar estenen al llarg dels anys per els carrers del casc antic fins la plaça de la Vila, seu de l´Ajuntament. Aquesta ha estat una preciosa etapa de 25 anys.

 

Hem iniciat una 2º etapa amb la incorporació d´Entitats de la Ciutat i amb el propòsit de portar l´Exposició de Catifes Florals de cada any a un lloc diferent però cèntric de Santa Coloma.

 

La confecció de Catifes Florals i la celebració de la Diada Catifaire te el caràcter d’una festa popular, artística, cultural i participativa oberta a tothom,  posant-hi el cap, el cor i les mans.

 

Vindrem, doncs, acceptant la vostre invitació, a fer una catifa de 9 metres de diàmetre, tal com ens heu demanat.

 

Salut y flors 

 

Associació de Catifaires de Santa Coloma de Gramenet

 

Catifes de Corpus, art i tradició

La festa del Corpus és per als catifaires la festa gran, la que ens aporta records entranyables, la que ens ocupa el present i de la que en gaudim amb la família i els amics, després de viure-la intensament.
 

Els veïns de La Garriga engalanen els seus carrers, després de collir els clavells, d'escapçar-los i col·locar-los amb el seu art. Així any rere any, mantenen viu l'interès de tota la comarca i omplen de vivències els seus vilatans, com molt bé explica el llibre Vivències del Corpus, del catifaire, Pere Iglesias.
 

Per la Federació Catalana d'Entitats Catifaires, l'art català de fer catifes de flors i elements naturals, és un llegat que estimem, que volem preservar, difondre i mantenir. És per això que hem emprès el camí per inscriure'l a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, conjuntament amb els membres de la Comisión Internacional de Entidades de Arte Efímero, de la que en som membres fundadors i presidim.
Pertànyer a la Comissió Internacional ens ha fet grans, ha posat Catalunya al mapa del món catifaire i ens permet compartir la nostra festa amb altres grups.

 

La nostra felicitació a la Junta, a l'Ajuntament i a tots i totes els qui fan possible aquesta festa tradicional, que desitgem sigui ben reeixida per molts anys.
 

Bones catifes companys! Escriure'm un altre full de la nostra història, fent un pas més pel camí de flors, fins arribar al cim!

  
Vicenta Pallarès i Castelló

Presidenta de la Federació Catalana d'Entitats Catifaires

Presidenta de la Comisión Internacional de Entidades de Alfombristas de Arte Efímero