Notícies 2009

Una festa de Corpus molt calurosa

La Garriga va viure el diumenge 14 de juny una diada de Corpus molt calurosa, a diferència de la de l'any 2008, en què va ploure i refrescar. Enguany, les 24 catifes van ser molt colorides i diverses i qui més qui menys va intentar buscar alternatives al clavell, ja sigui amb altres materials –com el CEIP Giroi, que va fer una catifa ecològica– com fent-la més estreta o utilitzant més verd i terra.

Com a fet destacat, va tenir molt èxit l'ou com balla que va fer el CEIP Puiggraciós al costat de la catifa.

També cal destacar que un tram del carrer Banys la va dedicar a Joan Amades i, a més, a Joan Sallés, que va morir dimecres passat i havia estat homanetjat el diumenge 7 de juny amb els avis i àvies de Corpus.

La nova escola ISCAT va fer catifa per primer cop i l'experiència els va agradar molt.

Durant la jornada van visitar les catifes Artur Mas, president de CiU, i Jordi Terrades, diputat del PSC.

Podeu veure imatges de la festa a la secció Galeria de fotos.

 


Kribi Heral, d'Alacant, guanya l'11è Premi Honda la Garriga

L'artista d'Alacant Kribi Heral (nom artístic) ha guanyat l'11a edició del Premi de Pintura Contemporània Honda-la Garriga, convocat per Honda Greens i l'Ajuntament de la Garriga, amb el quadre 'Desmir'.
L'accèssit Honda ha recaigut en el basc Ismael Iglesias mentre que l'accèssit Ajuntament ha estat per a Alberto Pina, de Madrid.

El primer premi està dotat amb 10.000 euros i els accèssits amb 3.000 cadascun.

Enguany hi han participat 273 obres. Una selecció de 29 quadres es pot veure a la sala d'exposicions de la Biblioteca i a la sala d'exposicions municipal fins al 12 de juliol.


Fortuny Home guanya el 24è Concurs d'Aparadors

L'aparador de Fortuny Home va guanyar el primer premi del 24è Concurs d'Aparadors, organitzat per l'ASIC. El segon premi va ser per a la botiga de roba d'infants El Niu i el tercer, per a Andreu Fotògraf. El jurat va donar mencions especials a Imma Perruquera, Farmàcia Comaposada i Carnisseria-Xarcuteria la Moreneta.

El guanyador del val de compres per 150 euros va ser Rosendo Musquera.


El 24è Concurs de cartells queda desert

El jurat del 24è concurs de cartells de Corpus va decidir deixar el concurs desert degut a la poca qualitat i als pocs cartells presentats, només 8. La intenció de l'organització és tornar a convocar el concurs abans no acabi l'any.


Homenatge a nou avis i àvies de Corpus
Antònia Castelló i Sàlvia, Carme Marcos i Sarri, Rosa Segú i Soriano, Joan Sallés i Bruy –mort el dimecres següent–, Joan Pinadella Ferrer, Esteve Codina Gesa, Magdalena Bufí i Marsal, Núria Dalmau i Ballús, i Isidre Galbany i Biset van rebre el diumenge 7 de juny l'homenatge de l'Associació Cultural Corpus la Garriga (ACCLG) per la seva dedicació desinteressada en la festa de Corpus al llarg de la seva vida.
L'acte va tenir lloc a l'Auditori de l'Escola Municipal de Música en la mitja part del concert de piano i cant que va oferir Elisabeth Bulbena. Els homenatjats van rebre, de mans de l'alcaldessa, Neus Bulbena, i de la presidenta de l'ACCLG, Maria Teresa Viñallonga, un diploma i un ram de flors en agraïment al manteniment de la tradició de Corpus.


Molta germanor a la 20a Trobada de Gegants de la Garriga

Passaven de mitja nit de dissabte 6 de juny de 2009 quan es va donar per tancada la 20a Trobada de Gegants de la Garriga amb la música de gralles i tabals. Més de 500 persones van cloure la celebració amb un sopar a l'aire lliure, a l'espai situat entre el pavelló de Can Noguera i les Piscines.
La celebració del 20è aniversari va reunir colles d'arreu, entre les que destaquen les provinents de la Catalunya Nord, d'Argelers i les Angles, que van gaudir de la germanor de la festa.
A més dels gegants de la Garriga i les colles franceses, hi van participar les colles de Vila-Seca, Arenys de Munt, la Palma de Cervelló, Canovelles,  Santa Perpètua De Mogoda, Sant Antoni de Vilamajor, Juneda, Llorenç del Penedès, Montornès del Vallès, Navarcles, Sant Celoni, Granollers, Rubí, Vilanova del Vallès i Sant Miquel de Balenyà.
A la tarda van fer jocs gegants al Passeig, on es va fer la plantada i es va iniciar la cercavila fins a la Plaça de l'Església.


La Garriga enceta la Festa de Corpus amb la 20a Trobada de Gegants
El Corpus, en tràmit de ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional 

La Garriga enceta aquest divendres, 5 de juny, 10 dies d'actes per celebrar la seva festa més popular: el Corpus, que culminarà el diumenge 14 de juny amb l'elaboració de 24 catifes de flors. La 20a Trobada de Gegants de la Garriga, el dissabte 6 de juny, és un dels actes més remarcables d'enguany. Per aquesta ocasió, els Geganters i Grallers de la Garriga han convidat 20 colles d'arreu dels Països Catalans.

 

Les activitats del Corpus la Garriga volen mostrar el caràcter cultural, popular i participatiu d'aquesta festa de caràcter religiós, que se celebra a la Garriga des del segle XIV, i que manté viva la tradició de fer catifes des de la dècada dels 40 del segle XX. La singularitat de la festa, en què s'aboca tot el poble, i la seva pervivència continuada en el temps fan que hagi iniciat la tramitació per ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


 

L'Associació Cultural Corpus la Garriga, organitzadora de la festa, està recollint tota la documentació perquè la festa entri a formar part del catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.
 Precisament, el dilluns 8 de juny el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, farà una xerrada sobre el patrimoni festiu de Catalunya i què pot suposar la declaració de la festa.

 

A la Diada de Corpus, que s'escau el diumenge 14 de juny, es confeccionaran 24 catifes de carrers, entitats i escoles al centre del poble, així com un mural de flors vertical i dos altars. Respecte a l'any passat, una nova entitat del poble s'afegeix a la tradició: l'escola International School of Catalonia (ISCAT), instal·lada fa pocs mesos al principi del Passeig de la Garriga.

 

Catifes, murals i altars seran beneïts al vespre pel pas de la processó, al final de la qual té un lloc un dels trets més significatius de la festa garriguenca: la guerra de clavells. 

El clavell és la flor reina del Corpus de la Garriga, ja que es col·loca sencer a les catifes. Fins fa dos anys, tots els clavells que s'utilitzaven procedien del Maresme, però degut al fet que molts camps van desapareixent per a construir o per plantar-hi altres flors, actualment ja s'han de comprar en altres indrets, com ara el sud d'Espanya i Portugal. Enguany se'n compraran prop de 200.000 però també se'n recolliran al Maresme. Aquesta setmana ja s'han collit els primers.

 

Les catifes de la Garriga es confeccionen sempre amb elements vegetals, com ara flors (clavells, roses, gerberes, ginesta...), gespa, bruc, esclòfia d'arròs o terra. 

En els darrers anys s'estan buscant materials per evitar la compra de tants clavells. En aquest sentit, s'ha arribat a un acord amb els jardiners del poble i amb l'empresa que treballa per a l'Ajuntament, Vivers de Bell·lloc, per recollir material. Degut a la crisi econòmica, una de les entitats, el CEIP Giroi, ha decidit que no utilitzarà clavell comprat, només material recollit. Volen que els que els correspon s'entregui a Càrites Parroquial. L'Associació ha previst recollir diners a benefici de Càrites el diumenge 14 mitjançant les tradicionals guardioles.

 

La Festa de Corpus l'organitza l'Associació Cultural Corpus la Garriga, que és membre de la Federació Catalana de Catifaires, amb l'ajuda de l'Ajuntament de la Garriga i de la Parròquia de Sant Esteve. A més dels carrers, entitats i escoles que cada any cullen clavells i confeccionen catifes, les entitats culturals, socials i esportives se sumen a l'organització d'actes entre els dies 5 i 14 de juny. Hi haurà concerts, xerrades, exposicions, concursos, i actes públics, entre d'altres, a més de les misses de la festivitat religiosa.

 

Els Geganters i els Grallers de la Garriga obren el Corpus celebrant 20 anys de trobades de gegants

La 20a Trobada de Geganters de la Garriga reunirà, el dissabte 6 de juny de 2009, un total de 20 colles de tots els punts del Països Catalans. Hi participaran, a més de l'amfitriona, les colles de Vila-Seca, Arenys de Munt, Canovelles, Argelers i Les Angles (França), Cànoves, Santa Perpètua De Mogoda, Sant Antoni de Vilamajor, Juneda, Llorenç del Penedès, Riera de Gaià, Montornès del Vallès, Navarcles, Sant Celoni, Granollers, Rubí, Vilanova del Vallès, Sant Miquel de Balenyà i el taller Sarandaca de Granollers.


El programa aquest any és molt especial, de 4 a 7 de la tarda hi haurà jocs gegants per la mainada al Passeig. A les 6 de la tarda hi haurà la plantada de gegants, en la qual es podrà gaudir dels gegants de les 20 colles. I a les 7 de la tarda començarà la cercavila pels carrers. Sortiran de la Plaça del Silenci, baixaran pel Carrer Figueral, pujaran per Banys, Samalús, Nostra Senyora de la Salut, plaça de les Oliveres, Cardedeu, Sant Ramon, Calàbria i Centre per arribar a la Plaça de l'Església, on es fa la ballada final.

 

Per celebrar el 20è aniverari, els Geganters i Grallers de la Garriga han muntat una mostra interactiva pels carrers del poble; els cartells aquest any són especials: hi ha una vintena de models diferents mostrant cada any de la colla, o sigui una exposició fotogràfica a través dels cartells.


Jo comparteixo, tu comparteixes, ell/a comparteix

 

Amb aquest lema l'Agrupació de Serveis i Comerciants de la Garriga engega una acció on l'objectiu principal serà potenciar la relació entre els seus associats i guarnir el campanar de l'església per celebrar la festivitat del Corpus.


La setmana del 25 al 29 de maig, les portes de l'Asic estaran obertes perquè els comerciants puguin anar a compartir una estona per realitzar unes flors fetes amb material de desús. Aquestes flors, es penjaran del campanar el dissabte 6 de juny amb la col·laboració de la Secció d'Escalada del Centre Excursionista de la Garriga i sota l'animació del Geganters de la Garriga. També ha col·laborat en la part tècnica per a la realització d'aquestes flors, Toni Vila de La Residual, empresa que promou activitats relacionades amb l'educació mediambiental i amb la manipulació de residus d'una manera creativa.

 


 

Darrera reunió per preparar la Diada de Corpus

Representats d'entitats, carrers i escoles que fan catifa es van reunir el dilluns 25 de maig a la sala Sant Esteve de la Parròquia per ultimar els detalls de la confecció de les 23 catifes de flors el diumenge 14 de juny i d'altres activitats de la festa.

 

Isidre Galbany va explicar que els clavells que es compren arribaran amb un camió el dissabte 13 de juny a una nau industrial de Can Terrers i es repartiran a cada catifa. En total, es compraran uns 200.000 clavells, en caixes de mil clavells lligats en poms de 20.

 

Així mateix, va explicar que les escoles podran anar a collir clavells a Premià de Dalt segurament el 28 i 29 de maig, 3, 6, 10 i 13 de juny i que la resta potser poden anar a un altre camp. Els representants de les catifes van estar d'acord en què tot el material es reparteixi entre tots perquè tothom pugui disposar de flors suficients.

 

Les representants del CEIP Giroi van explicar, de part de la direcció de l'AMPA, que volen fer una catifa de cost zero i per això no utilitzaran el material que compra l'organització. Volen fer la catifa amb flors i elements vegetals que trobin o els donin.

 

Alguns dels materials de la festa no tenen cap cost per l'organització, com ara el cuprer, que l'Ajuntament i diversos jardiners del poble aporten.

 

A la reunió es va repartir loteria de Nadal per ajudar a finançar la festa. També es va parlar de l'ajut que es vol fer a Càrites Parroquial, que es podria concretar en la recuperació de les guardioles per recollir aportacions econòmiques. Pocs dies abans de la festa les escoles recolliran aliments per a l'associació benèfica, que dóna suport a les famílies més desafavorides.

 


Ja és a punt la programació d'aquest any

L'Associació Cultural Corpus la Garriga, la Parròquia de Sant Esteve de la Garriga i l'Ajuntament de la Garriga ja tenen a punt la programació del Corpus la Garriga d'aquest 2009, en què també hi col·laboren diverses entitats del municipi.

Els actes començaran el divendres 5 de juny i culminaran el diumenge 14 de juny, diumenge posterior al dijous de Corpus, amb l'elaboració de les catifes de flors.

Entre els actes, destaca la 20a Trobada de Geganters de la Garriga, organitzada pels Geganters i Grallers de la Garriga, el dissabte 6 de juny al Passeig.

Així mateix, s'ha programat una xerrada-conferència sobre 'El catàleg del patrimoni festiu de Catalunya. El Corpus de la Garriga i la Festa Tradicional d'Interès Nacional' a càrrec de Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Altres actes destacats seran l'homenatge als avis i àvies del Corpus i la repetició de la projecció 'Imatges de Corpus' acompanyada amb música.

Consulteu tots els actes programats del 5 al 14 de juny a l'apartat de programació.


El Corpus la Garriga estrena pàgina al Facebook

La festa de Corpus de la Garriga ha entrat de ple en les xarxes socials amb la posada en marxa d'una pàgina en el Facebook.

En aquesta pàgina s'hi pot trobar informació de la festa, fotografies, l'agenda, i es poden fer comentaris.

L'accés a la pàgina només la poden fer les persones que estiguin registrades al Facebook. Si ho desitgen, poden fer-se admiradores del Corpus i rebran informació i avisos quan la web s'actualitzi.

 


La Garriga fa una catifa dedicada a Joan Amades en la V Trobada de Catifaires de Catalunya a Blanes

Un total de 20 garriguencs i garriguenques, a més de l'alcaldessa, Neus Bulbena, i de la regidora de Cultura, Meritxell Rochina, van participar, el cap de setmana del 9 i 10 de maig, en la V Trobada de Catifaires de Catalunya a Blanes. A la trobada hi van assistir les entitats de les poblacions que formen part de la Federació Catalana de Catifaires: Arbúcies, Blanes, Caldes de Montbui, la Garriga, Mollet del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Ripollet. Sitges no va fer catifa, per problemes de l'entitat organitzadora amb l'Ajuntament, i com a convidats a la trobada hi van participar membres de la Villa de la Orotava, de Tenerife, que fan catifes de flors i una gran catifa amb sorra de la seva zona.
Dissabte, els catifaires van fer una visita per Blanes i un sopar, mentre que diumenge cadascun va fer una catifa amb la seva tècnica al Passeig de Dintre de Blanes. En el cas de la Garriga, l'Associació Cultural Corpus la Garriga va dedicar la catifa al folklorista català Joan Amades (1890-1959), a qui es dedica l'Any Amades en motiu del cinquantenari de la seva mort. La festa va continuar amb un dinar, animació i una rua de Corpus amb l'Esbart Dansaire Joaquim Ruyra i els grallers els Laietans, que van desfer les catifes.
D'altra banda, una desena de garriguencs van fer una catifa de la Federació Catalana de Catifaires divendres 8 de maig al certamen Girona Temps de Flors. Es tracta d'uns globus fets amb clavells.


Comença la preparació de la Festa d'enguany

L'Associació Cultural Corpus la Garriga ha convocat aquest dijous al vespre a les sales de la Parròquia als representants dels carrers i entitats que fan catifa i representants de l'Ajuntament per començar a preparar la Festa de Corpus d'enguany, que culminarà amb la confecció de les catifes de flors el diumenge 14 de juny. A continuació s'han reunit amb representants de les entitats per rebre les primeres propostes de la programació de la festa, que s'iniciarà el divendres 5 de juny.

A la reunió, l'associació ha presentat l'estat de comptes del 2008, ha avançat les formes de finançament que s'exploraran i ha detallat aspectes de la festa d'enguany així com l'inici de la tramitació per a la inclusió del Corpus la Garriga en el Catàleg Festiu de Catalunya, que ha de culminar amb la declaració com a Festa Tradicional d'Interès Nacional per part de la Generalitat. També s'han repartit les bases del Concurs de cartells, que ja ha estat convocat (veure bases).

Per enguany i amb l'objectiu que segueixin en els propers anys, s'han convidat dues noves entitats a participar fent catifa. Es tracta de l'escola ISCAT (Internacional School of Catalonia), que s'ha instal·lat recentment al Passeig de la Garriga, i de l'associació de bolivians de la Garriga, que han mostrat el seu interès en participar activament a la festa. Les dues catifes es farien en carrers molt llargs en què els veïns sol·liciten ajuda: la de l'escola es faria al carrer dels Banys entre la plaça de Santa Isabel i el carrer Figueral i la segona, a la part del carrer Llerona que toca amb la carretera de l'Ametlla.

Entre els temes exposats, ha destacat la demanda, per part de la junta, de buscar alternatives al clavell. Així, s'ha anomenat la flor d'acàcia, el cupré (xiprer), la ginesta i el papir. S'ha exposat que l'Asil Hospital ha decidit utilitzar plantes del seu jardí i que la junta està parlant amb els jardiners del poble per buscar materials. Així mateix, s'ha garantit que almenys hi haurà tres camps de clavells per a poder anar-los a collir.

Els representants del carrer Calàbria han demanat als representants municipals una solució davant el mal aspecte que presenten els edificis del costat del Cinema Alhambra que s'enderrocaran, ja que han estat tapiats (28 metres de façana). L'any passat ja van haver d'enramar la tanca d'una finca de 12 metres just davant. La regidora de Cultura, Meritxell Rochina, ha promès que estudiaran enramar-ho.
D'altra banda, pel dia de Corpus s'ha proposat fer una recollida d'aliments destinada a Càrites per ajudar les famílies més necessitades del poble i potser recuperar la guardiola que s'havia passat anys enrere.

Pel que fa a la programació, es repetiran els 10 dies d'actes. De moment hi ha confirmada la 20a Trobada de Geganters de la Garriga pel dissabte 6 de juny i una trobada de Cors de Clavé organitzada per la Societat Coral l'Aliança el dissabte 13 de juny. S'ha proposat fer un nou homenatge a les persones grans de cada carrer i l'exposició de les escoles, que recauria en l'Escola Sant Lluís. També hi ha previst un concert de la cantant garriguenca Elisabeth Bulbena, establerta a Londres.

Diverses entitats s'han ofert per fer actes, com ara l'escola de dansa Tukupacrum, o Autisme la Garriga, que proposa repetir els tallers de paper que van fer per a les escoles i la coral de l'Escola Sant Lluís Gonçaga, que s'ha ofert per fer un recital. Axí mateix, s'ha proposat demanar a Òmnium Cultural repetir el recital i passi de fotografies del Corpus en imatges, ja que molta gent no el va poder veure. I també s'inclourà en la programació la festa final de catequesi que organitza la Parròquia. Tots els actes s'han de coordinar properament amb l'Ajuntament per veure la disponibilitat d'equipaments i intentar que els actes no se solapin.

D'altra banda, l'associació ha comentat la seva propera participació, amb la Federació Catalana de Catifaires, en el certamen Girona Temps de Flors (8 de maig) i en la Trobada de Catifaires de Catalunya a Blanes (9 i 10 de maig), en què la Garriga farà una catifa d'homenatge a Joan Amades en l'any del seu centenari.
La propera reunió per preparar la festa s'ha fixat pel dilluns 18 de maig a les vuit del vespre a la mateixa sala de la Parròquia.

(Notícia publicada el 16 d'abril de 2009)