Notícies 2008

La Garriga desafia la pluja i celebra el Corpus fent les 24 catifes
La pluja que va caure diumenge 25 de maig, durant tot el matí i gran part de la tarda no va impedir la celebració de la Festa de Corpus de la Garriga amb pràcticament tots els actes.

Veïns dels carrers, membres de les entitats i alumnes i pares de les escoles van desafiar el mal temps i van confeccionar les 24 catifes projectades adaptant-se a la climatologia. Es va demostrar així la força i caràcter popular de la festa, molt sentida entre la població.

La majoria de les catifes es van reduir de mides, en part per la manca de clavells i en part pel mal temps, que va fer que la gent que confeccionava les catifes, tot i cobrir-se amb impermeables i paraigües, es mullés tot el matí.

En alguns casos es van utilitzar tendals, que s'anaven movent, per cobrir-se de la pluja. També es van improvisar sistemes per desviar l'aigua, com ara barricades amb sacs o pilons de tiges de clavells. Algunes catifes es van completar a la tarda, quan la pluja va parar i va permetre que la majoria de garriguencs sortissin a passejar per a veure les catifes, els aparadors i també fer les visites turístiques, que van tenir força públic.

Entre els temes, hi havia dues catifes –de l'Escola Sant Lluís i del CEIP Giroi –que demanaven aigua, recordant la sequera.

L'esboranc del tren va centrar la catifa del carrer Calàbria, mentre que al carrer Cardedeu van intentar explicar les etapes de la vida lligades a les celebracions eclesiàstiques. Diverses catifes celebraven aniversaris: els 25 anys del CEIP Tagamanent, els 30 anys del Cau, el centenari de Mercè Rodoreda (IES Vil·la Romana). Per primer cop, l'IES Manuel Blancafort va participar en una catifa, ajudant el carrer Sant Ramon.

Els escolans de Montserrat i Charles Chaplin van ser els temes de dos dels trams del carrer dels Banys mentre que el carrer Sant Francesc va fer ocellets. Enguany es van veure per primer cop algunes flors noves així com pells de taronja, que van posar les catifes del Sant Lluís i del Cau. També hi havia força flor de ginesta, ja que n'hi ha molta a la muntanya. El mural del Barri de Dalt es va dedicar enguany als 50 anys de Mortadelo i Filemón.

Enguany, segurament degut al fred i a l'amenaça de pluja, la processó es va fer en un temps rècord i a les deu la custòdia, sota tàl·lem, entrava altre cop a l'Església parroquial després de la benedicció final.

Els gegants van ballar durant la missa i gegants i Bastoners van fer les seves ballades davant els altars de la placeta de Santa Isabel i de les monges de la Residència del Pilar.

La festa, amb una guerra de clavells menys participada, es va poder seguir per la megafonia i per Ràdio Silenci, que va fer butlletins informatius cada mitja hora, entrevistes i va retransmetre en directe la missa i la processó.

Al matí es van haver d'anul·lar dos actes: la trobada de Puntaires del Corpus i la jornada castellera. Però la resta d'actes es van fer com era previst. A la tarda, les sardanes es van fer sota les arcades de la Plaça de Can Dachs.

Al matí, van visitar l'exposició de cartells i van signar al llibre d'honor de Corpus i al de l'Ajuntament el secretari general del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, el garriguenc Lluís Noguera, i el diputat del PSC Mohamed Chaib.
(publicada el 26 de maig de 2008)


El cartell de David Cañón Marín anunciarà el Corpus del 2009
David Cañón Marín, de Sant Feliu de Codines, és el guanyador del 23è Concurs de Cartells de Corpus i el seu cartell, inspirat en els colors de la primavera, anunciarà la Festa de Corpus del 14 de juny de 2009. El jove va explicar que l'ocell que hi apareix representa el cos de Crist, element que celebra la festa del Corpus.

Marín va resultar guanyador del concurs gràcies a la votació del jurat popular –que valia com un membre del jurat– i del vot d'un dels membres del jurat.
Estava integrat per Meritxell Rochina, regidora de Cultura, com a representant de l'Ajuntament; Susanna Ginesta com a representant de l'Associació Cultural Corpus la Garriga, i els artistes Pere Iglesias i Stefano Puddu. Josep Gabarró, també de l'associació, va exercir de secretari del jurat.

En el concurs d'enguany s'hi van presentar 30 cartells de joves procedents de la Garriga, Barcelona, Les Franqueses, Granollers, Sant Feliu de Codines, Santa Eulàlia de Ronçana i Barcelona.


Joemag guanya el 23è Concurs d'Aparadors
El primer premi del 23è Concurs d’Aparadors, organitzat per l'Agrupació de Serveis i Comerciants de la Garriga (ASIC), va ser per a Sofàs Nou Estil Mobles Joemag, amb un aparador original: un saló invertit.

El segon premi se’l va endur la Botiga El Niu, que va representar unes joc de te de grans dimensions decorat a to amb la roba. El tercer premi va ser per Pastisseria Partegàs, amb una maqueta amb xocolata de cases, totes ells en venda... amb una llegenda que convida a participar en el concurs de dos habitatges; el concurs dura tot l’any...

El jurat va donar també tres mencions especials: per a la Llibreria Àgora, Finques La Garriga i joguines Digna. El jurat estava integrat per Joan Bou, regidor de comerç, Imma Senyer, primer premi de l’edició anterior, Anna Escardó, dissenyadora i Natalie Romero, aparadorista professional.

El premi per al jurat popular va ser per a Joan Sallés, que ha guanyat 400€ en vals de compra per gastar en els comerços participants.

(publicada el 26 de maig de 2008)


Darío Basso s'enduu el 10è premi de pintura Honda-la Garriga
Darío Álvarez Basso, de Galícia, ha guanyat la 10a edició del Premi de Pintura contemporània Honda-la Garriga, que es va lliurar diumenge al migdia a la Sala d'art ubicada a la Biblioteca Municipal. Com a primer, ha rebut un premi de 10.000 euros. Els organitzadors del premi són l'empresa Honda-Greens i l'Ajuntament de la Garriga. Els accèssits, dotats amb 3.000 euros, van ser per a Luis Philippe Díaz i Víctor Pérez.

Basso va dir que per a ell era un orgull “rebre aquest premi en la terra de Tàpies, el mestre, que és un pare ètic i matèric de la meva obra”. També va recordar l'artista Josep Guinovart, desaparegut recentment.

El jurat del 10è Premi de Pintura Honda la Garriga estava integrat per l'alcaldessa, Neus Bulbena; el pintor Rafael Bartolozzi; el president de Caixa de Girona i de la Fundació Fontana d'Or Arcadi Calzada; l'escultor Xavier Corberó; la crítica d'art Vicky Combalía; l'artista Lluís Llongueras; l'empresari Marcel Pascual; l'escriptor Baltasar Porcel; el pintor i escultor Josep Maria Riera; i el pintor Gerard Sala.

Al lliurament de premis hi van intervenir la comissària del premi, Pilar Forcada; l'empresari Marcel Pascual; l'alcaldessa de la Garriga, Neus Bulbena; i el secretari general del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Lluís Noguera i Jordana.

Pascual va indicar que en 10 anys, pel premi hi han passat més de 3.000 artistes i més de 300 obres han fet itinerància. En aquest sentit, segons Forcada, l'exposició amb una selecció de les 300 obres presentades es podrà veure a primer de setembre a Lleida, a continuació a la Fontana d'Or de Girona i potser va a València i a algun altre indret de l'Estat espanyol.

(publicada el 26 de maig de 2008)


La Garriga celebra la Festa de Corpus amb l'elaboració de 24 catifes florals
Enguany opta a ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional
Aquest diumenge, 25 de maig, la Garriga celebra la Diada de Corpus elaborant 24 catifes de flors, dos altars (plaça de les Oliveres i placeta de Santa Isabel) i un mural de flors (Barri de Dalt) per acollir la processó de la Festa de Corpus. Enguany, la festa opta a ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Tècnics del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació valoraran aquest diumenge la festa per catalogar-la i cap a l'octubre es podria fer oficial la declaració.

Per entrar a formar part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya es valora del Corpus de la Garriga la pervivència en el temps (se celebra des del segle XIV i es fan catifes ininterrumpudament des dels anys 40), el sentit simbòlic, la cohesió de la població vers la celebració i l’interès artístic, patrimonial i tradicional. La Festa de Corpus l'organitza l'Associació Cultural Corpus la Garriga, que és membre de la Federació Catalana de Catifaires, amb l'Ajuntament de la Garriga i la Parròquia de Sant Esteve.

Respecte a l'any passat, s'afegeix una nova catifa, la de l'entitat la Garriga Societat Civil, que en farà una de l'agermanament de la Garriga amb el Municipio Autónomo del Trabajo de Chiapas (Mèxic), a la plaça de les Oliveres. Aquest diumenge al migdia, farà una passejada per les catifes el secretari general del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, el garriguenc Lluís Noguera i Jordana.

Fins l'any passat tots els clavells que s'utilitzaven procedien del Maresme, però degut al fet que molts camps van desapareixent per a construir o per plantar-hi altres flors, s'han de comprar en altres indrets. A part d'anar-ne a collir algun als pocs camps que queden, enguany es compren 300.000 clavells a Múrcia.

(publicada el 23 de maig de 2008)


Un munt d'activitats per embolcallar el Corpus

Enguany, per demostrar el caràcter popular i participatiu, els actes de la Festa de Corpus s'han allargat durant 10 dies. Van començar el divendres 16 de maig amb una cercavila dels Gegants de la Garriga i amb un homenatge a una quinzena d'avis i àvies de Corpus, les persones més grans que encara recorden l'inici de l'elaboració de catifes florals. Dissabte al vespre, Dansa Disset va oferir una exhibició de dansa a la plaça de Can Dachs mentre que el Grup d'Havaneres Congost, de l'Esplai, va fer un concert a la Plaça de l'Església. Els actes continuen fins dissabte, vigília de Corpus.

 

Homenatge als avis i àvies
L'Associació Cultural Corpus la Garriga va voler iniciar, divendres 16 de maig, la festa de Corpus homenatjant a les persones que, des de l'anonimat, han col·laborat i participat activament durant molts anys en la Festa de Corpus, la gent més gran que ha mantingut viva la festa. Amb la intenció de fer-ho cada any, van començar enguany per aquelles persones que per la seva edat o estat de salut ja no poden participar activament en la festa. L'objectiu de l'acte era també mostrar que es tracta d'una festa realment popular, fruit de la voluntat i l'esforç de molts garriguencs i garriguenques que des dels anys 30 s'han organitzat per fer possible les catifes per la Diada de Corpus.
Tots els homenatjats van rebre un ram de flors de la mà de l'alcaldessa, Neus Bulbena; la regidora de Cultura, Meritxell Rochina; la presidenta de l'Associació Cultural Corpus la Garriga, M. Teresa Viñallonga, i el mossèn de la parròquia, Santi Collell. Els homenatjats enguany són els següents: Alfredo Codina i Casals, Joaquim Baucells i Pujol, Miquel Baldich i Garriga, Francisca Garcia Morales, Tomàs Espinasa i Prat, Josep Mestre i Portet, Ton Mas i Mayoral, Mercè Fàbregas i Jordà, Maria Oliveras i Cladellas, Anicet Viñets i Llaugé, Maximilià Lapuerta i Peralta, Josep Noguera i Sanmartí, Ramon Serra i Pares, Miquela Furriol i Gimeno i Dolors Galvany i Tàpies,

Àvies i avis homenatjats amb l'alcaldessa, el rector i membres de l'Associació de Corpus. Foto: Ajuntament

19a Trobada de gegants
El diumenge al matí es va fer la 19a Trobada de Gegants de la Garriga amb la participació de deu colles geganteres: la Garriga, Mollet del Vallès, Ullastrell, Montmeló, Esparreguera, Santa Margarida i els Monjos, Alella, la Granada i Teià.
A les 10 del matí, la plaça del Silenci es va omplir de gegants i capgrossos que, més tard, van iniciar la cercavila fins a la Plaça de l'Església, on van ballar. Els gegants són un element molt vinculat al Corpus. I els de la Garriga van ser comprats el 1958 per mossèn Josep Girona per seguir la processó de Corpus. Actualment ballen durant la missa alternant-se cada dos anys amb els Bastoners i segueixen la processó, fent ballades davant els altars.

Protagonisme escolar
Un total de 30 escolars de les diferents escoles de primària del poble van participar dilluns a la tarda en la lectura pública del llibre "Petita Història del Corpus de la Garriga", de Núria Albó i il·lustrat per Pilarín Bayés. La pluja va obligar a fer l'acte sota les arcades de la Plaça de Can Dachs, però un bon grup de gent es va quedar a sentir els infants.
Cap a les set es va inaugurar al carrer Samalús 3 l'exposició de projectes de catifes del CEIP Puiggraciós, des del 1986. Recull els projectes, dibuixos, fotos i cartells. També s'hi poden veure els projectes de catifes que faran les escoles de la Garriga aquest any. Durant l'acte, representants de l'Escola Sant Lluís Gonçaga es va comprometre a fer l'any vinent l'exposició dels seus projectes.

L'origen de Corpus
Dimarts Xavier Orriols, músic i investigador de la cultura popular entre d'altres, va explicar davant pocs assistents a l'Auditori els origens del Corpus a partir del títol: "Corpus o quan les dones parlaven llatí". Va explicar que "el Corpus és la celebració de l'Eucaristia. Amb la consagració, la hòstia es converteix en el cos i la sang de Crist". Entre d'altres, va destacar que a la processó "hi ha representants tots els estaments de la societat, hi ha jerarquia, ordre i disciplina" i que les flors es col·loquen per dignificar l'itinerari del Sagrat. Orriols, que és de la Geltrú, va explicar que els gegants de la Garriga provenien de la seva parròquia i que es van estrenar per Corpus de 1940. El rector, Josep Girona -que tenia de vicari mossèn Ràfols, de Vilanova-, els va comprar el 1958, ara fa 50 anys. En acabar la xerrada, un grup de gent més nombrós es va acostar a l'Auditori per sentir el concert de jazz amateur de La Màquina del Swing.

Imatges antigues
En homenatge a l'Associació Cultural Corpus la Garriga, Òmnium Cultural, l'Orquestra de Cambra de la Garriga i alumnes de l'Aula de Música Tradicional, sota la direcció d'Alfons Reverté, van oferir dimecres al vespre un concert titulat "Imatges del Corpus" al Patronat, amb unes 80 persones. Membres d'Òmnium va llegir diversos textos entorn a la festa i el seu significat. Des del vestíbul i els passadissos, els músics van interpretar obres de Bartok, Txaikovski i Himdemith i altres, com ara el Cant dels Ocells de Pau Casals. Els assistents van poder veure 50 minuts d'imatges de la festa des dels anys 40 i comentar-les. La selecció la va fer la fotògraf Rosa Iglesias amb l'arxiu de l'Associació, en què hi ha fotos cedides per molts garriguencs.
Dijous, dia de la festivitat originària, es va fer la missa de Corpus a l'Església Parroquial i els comerços participants al Concurs d'Aparadors van enllestir els aparadors.


La Garriga celebra la Festa de Corpus amb deu dies d'actes
Opta a ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional

Del 16 al 25 de maig, la Garriga celebra la seva festa més popular: el Corpus. Enguany, les activitats duraran 10 dies, amb actes cada dia, per mostrar el caràcter cultural, popular i participatiu d'aquesta festa de caràcter religiós, que se celebra a la Garriga des del segle XIV, i que manté viva la tradició de fer catifes des de la dècada dels 40 del segle XX. La singularitat de la festa, en què s'aboca tot el poble, i la seva pervivència continuada en el temps fan que opti a ser declarada enguany Festa Tradicional d'Interès Nacional pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

A la Diada de Corpus, que s'escau el diumenge 25 de maig, es confeccionaran 24 catifes de carrers, entitats i escoles al centre del poble, així com un mural de flors vertical i dos altars. Respecte a l'any passat, s'afegeix una nova catifa, la de l'entitat la Garriga Societat Civil, que en farà una de l'agermanament de la Garriga amb el Municipio Autónomo del Trabajo de Chiapas (Mèxic). Catifes, murals i altars seran beneïts al vespre pel pas de la processó, al final de la qual té un lloc un dels trets més significatius de la festa garriguenca: la guerra de clavells.

El clavell és la flor reina del Corpus de la Garriga, ja que es col·loca sencer a les catifes. Fins l'any passat tots els clavells que s'utilitzaven procedien del Maresme, però degut al fet que molts camps van desapareixent per a construir o per plantar-hi altres flors, actualment ja s'han de comprar en altres indrets, com ara el sud d'Espanya i Portugal. Eguany es compraran 300.000 clavells a Múrcia. Les catifes es confeccionen sempre amb elements vegetals, com ara flors (clavells, roses, gerberes, ginesta...), gespa, bruc, esclòfia d'arròs o terra.

La Festa de Corpus l'organitza l'Associació Cultural Corpus la Garriga, que és membre de la Federació Catalana de Catifaires, amb l'ajuda de l'Ajuntament de la Garriga i de la Parròquia de Sant Esteve. A més dels carrers, entitats i escoles que cada any cullen clavells i confeccionen catifes, les entitats culturals, socials i esportives s'han sumat aquest any a l'organització d'actes entre els dies 16 i 25 de maig. Hi haurà concerts, xerrades, exposicions, concursos, teatre i actes públics, entre d'altres, a més de les misses de la festivitat religiosa.

(publicada el 7 de maig de 2008)


La Garriga participa amb la Federació Catalana de Catifaires en l'elaboració d'una catifa a Montserrat

Un total de 13 garriguencs van participar amb la Federació Catalana de Catifaires el dissabte 26 i diumenge 27 d'abril, festivitat de nostra senyora de Montserrat, en l'elaboració d'una catifa a l'esplanada del Monestir de Montserrat. Els catifaires van reproduir la bandera de Sant Jordi de la Unió Catalanista (1904), dipositada al Museu de Montserrat, utitlitzant les diferents tècniques d'elaboració de catifes dels pobles que integren la federació. Així, la Garriga va posar els clavells sencers de la senyera i també va ajudar a omplir el dibuix de Sant Jordi, fet amb llenties platejades (l'armadura), sorra, pedres, serradures tenyides i sal, entre d'altres materials. La catifa es va començar a fer a les cinc del matí i es va acabar al migdia. Per celebrar la festivitat, les entitats catifaires (de la Garriga, Blanes, Caldes de Montbui, Ripollet, Sitges i Mollet del Vallès) van fer un dinar tots junts.

(publicada el 28 d'abril de 2008)

 


Presenten la programació de la Festa de Corpus 2008 als responsables dels carrers

L'Associació Cultural Corpus la Garriga ha reunit el dimarts 15 d'abril als representants de les 24 catifes que es fan enguany per explicar-los el programa d'actes i coordinar les necessitats de material per a fer les catifes el dia 25 de maig. Respecte a les de l'any passat, s'ha afegit una catifa nova: de l'entitat la Garriga Societat Civil, que farà una catifa sobre l'agermanament amb el Municipio Autónomo del Trabajo, de Chiapas (Mèxic).

La programació, que comença el 16 de maig, s'ha ampliat enguany per donar més ressò a la festa en l'objectiu de mostrar la popularitat i solidaritat de què gaudeix la festa entre els garriguencs, tal i com es va poder veure durant la 3a Trobada de Catifaires del Corpus, en què gairebé totes les entitats es van sumar a l'organització fent activitats.

Com a novetat, s'ha demanat als carrers que diguin quines persones de més de 80 anys es mereixen un homenatge per la seva contribució a la festa de Corpus. Aquestes persones seran homenatjades el divendres 16 de maig en l'acte inaugural de la festa.

Al final de la reunió les escoles han acordat participar en la lectura pública del llibre 'Petita història del Corpus de la Garriga' i exposar el projecte de catifa juntament amb l'exposició de tots els projectes fets pel CEIP Puiggraciós des de 1986.

D'altra banda, Isidre Marata, responsable de material, ha explicat que enguany només es podran collir clavells en 5 o 6 camps ja que cada cop n'hi ha menys al Maresme i que les escoles potser hauran de compartir l'excursió als camps del Maresme, els dies 20, 21 i 22 de maig. La resta de clavells es compraran a Andalusia i Portugal i arribaran a la Garriga divendres 23 o dissabte 24. Des de l'Associació s'ha animat a que cada catifa busqui alternatives, recollint per exemple ginesta, cua de cavall o acàcia.

S'ha acordat fer la propera reunió el dilluns 5 de maig a les 20.30 h, el lloc encara està per confirmar.
(publicada el dimarts 15 d'abril de 2008)


Diverses entitats proposen actes per complementar la Festa de Corpus 2008

La reunió mantinguda entre els membres de l'Associació Cultural Corpus la Garriga i representants de diverses entitats ha donat els seus primers fruits i diverses entitats ja han manifestat la seva predisposició a organitzar actes durant la Setmana de Corpus.

La Coral Ariadna, l'Escola Municipal de Música Josep Aymerich, Òmnium Cultural, Dones d'Ara, l'Escolania Parroquial, l'Associació de Gent Gran l'Esplai tenen previst organitzar activitats, mentre que s'ha proposat que les escoles facin alguna activitat, com ara una lectura pública conjunta del llibre 'Petita història del Corpus de la Garriga', escrit per Núria Albó i il·lustrat per Pilarín Bayés.

Durant la reunió també s'ha parlat de com donar més difusió a la festa i s'ha decidit encarregar més domassos per a vendre'ls al poble i que totes les cases del centre el llueixin eb balcons i finestres.

La propera reunió de l'Associació Cultural Corpus la Garriga serà el dilluns 31 de març a les 20.30 h a l'Auditori de l'EMM amb els representants de carrers, catifes i entitats que confeccionen les 23 catifes cada any.
(publicada el dimecres, 26 de març de 2008)

 


L'Associació Cultural Corpus la Garriga convoca les entitats per completar la programació de la festa d'enguany

La Festa de Corpus de la Garriga s'escau aquest any 2008 el diumenge 25 de maig. Per a molta gent, la Festa de Corpus és la més gran del poble i, sense cap mena de dubte, la més participativa, perquè s'hi implica molta gent, amb un protagonisme cada cop més important de les entitats.

Des de l'Associació Cultural Corpus la Garriga volem fer créixer més la festa i donar-li encara més un caràcter popular, si és possible. Ja fa uns anys que treballem en la declaració, per part de la Generalitat de Catalunya, de la Festa de Corpus de la Garriga com a Festa Tradicional d'Interès Nacional. Per aconseguir aquesta declaració, ens demanen, entre d'altres coses, que fem un programa d'actes més extens, amb activitats durant tota la setmana.

Habitualment, els actes de Corpus ja comencen el cap de setmana anterior, en aquest cas el 16 i 17 de maig, amb la Trobada de Gegants que organitzen els Geganters de la Garriga. Tenim ja algunes propostes per ampliar els actes durant la setmana, del 16 al 25 de maig, però ens agradaria obrir aquesta ampliació a totes les entitats de la Garriga, ja sigui culturals, esportives o d'altres tipologies.

Per aquest motiu hem demanat a les entitats de la Garriga si volen enriquir encara més la Festa de Corpus. Per parlar de tot plegat i fer propostes, les hem convocades a una reunió el dimecres 26 de març a les 20 h a l'Auditori de l'Escola Municipal de Música (plaça del Silenci). Tenim ganes d'intercanviar idees amb vosaltres i fer créixer la festa tots plegats.
(publicada el dijous, 20 de març de 2008)