La Garriga viu la Festa de Corpus amb 28 catifes

Cartell de Salomé Escribà
Cartell de Salomé Escribà

Els carrers més cèntrics de la Garriga lluiran el diumenge 2 de juny amb la confecció de 28 catifes florals (una més que l'any passat), dos altars de flors, un mural de flors i una font de l'ou com balla. El municipi vallesà celebra la seva festa més popular, en què hi participen ciutadans i entitats de totes les condicions i edats. Una festa que combina el caràcter religiós, cultural i popular i que espera ser declarada properament Festa Tradicional d'Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya.

 

Com és habitual a la Garriga, les catifes estaran fetes amb elements vegetals, en especial clavells i flor de ginesta però també xiprer, terra i esclòfia d'arròs. Entitats, escoles i carrers són els encarregats de fer les estores florals amb la col·laboració de tothom qui hi vulgui participar.

 

La festa es completa amb diverses exposicions, com ara la dels projectes de catifes de les escoles, el 28è Concurs d'Aparadors i el 28è Concurs de cartells. Durant tot el dia, a més, es podran fer visites guiades als elements més destacats de la Garriga, com són les cases modernistes, el termalisme, la vil·la romana de Can Terrers, l'Església de la Doma, el refugi antiaeri de l'estació o la Fundació Maurí, entre d'altres.

 

Com a novetats de la diada, es farà un instawalk (recorregut) amb usuaris de la popular xarxa de fotografia mòbil Instagram, organitzada per Ràdio Silenci (@rsilenci), emissora municipal de la Garriga. La jornada acabarà al vespre amb la missa de Corpus i la processó pels prop de 2 quilòmetres de carrers encatifats.

 

10 dies d'activitats

Els actes de la Festa de Corpus de la Garriga començaran el 25 de maig. Entre d'altres, destaca la 24a Trobada de gegants de la Garriga, que dóna inici a la festa. Els Geganters enguany faran un taller de capgrossos el primer dia.

 

Com a novetats, enguany hi haurà uncorrefoc i un correaigua el dissabte 25 a càrrec del Front Diabòlic de la Garriga, que es va incorporar a la festa l'any passat fent un espectacle, Corpus de foc, el dijous, festivitat tradicional de Corpus. Així mateix, el Cor Americantus oferirà la Misa Encarnación (barroc americà) cantada a la capella de les Germanes Franciscanes el diumenge 26. La festa també comptarà amb una conferència a càrrec de Joan Vives el dimecres 29 de maig, que parlarà de “Les Estacions d’Antonio Vivaldi, música festiva per cantar a la natura”. També serà una novetat l’actuació de tres grups garriguencs de rock, el divendres 31 i del concert vermut i taller de swing del diumenge 2.

 

A més, l'Agrupació de Serveis i Comerciants de la Garriga (ASIC) organitzarà el divendres 31 de maig la Nit d'Aparadors, amb les botigues obertes de 19 a 24 h per poder mostrar les propostes del Concurs d'Aparadors. La vetllada s'acompanyarà d'espectacles al carrer. Es podrà votar pel concurs d'aparadors com a jurat popular i beneficiar-se de promocions especials.

 

No faltaran les ja habituals exhibicions de patinatge, el dimarts 28 i de dansa el dimecres 29; el concert de la coral Aliança el dissabte 1 i l’audició de sardanes del diumenge 2. Tot el poble es bolca en la festa més popular i vistosa de la Garriga.

 


La XXIV Trobada de Gegants a la Garriga dóna el tret de sortida al Corpus 2013

Aquest dissabte 25 de maig comencen els actes de celebració de la Festa de Corpus de la Garriga. I ho fan, com cada any, amb la XXIV Trobada de Gegants a la Garriga. La colla de Geganters de la Garriga han organitzat per dissabte a les 18 h a la plaça de can Dachs un taller de capgrossos, a les 21 h hi haurà un correfoc amb el Front Diabòlic de la Garriga i tot seguit un correaigua a la plaça de Can Dachs.

 

Diumenge 26, un total de 12 colles de gegants participaran a la trobada. Es tracta de les colles de Caldes de Malavella, Esplugues de Llobregat, Montmeló, Gualba, Sant Fost de Capsentelles, Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons, Gegantons de l'Escola I.P.S.I. de Barcelona, Aiguafreda, Capgrossos de l'Escola Pinetons i La Garriga amb l'Orquestrina de l'Escola de Música de la Garriga i els grallers de Bigues.

 

A les 10.30 es farà la plantada a la plaça del Silenci i un hora més tard començarà la cercavila. A les 12.30 és prevista la ballada a la plaça. de l'Església, on es lliuraran els premis del concurs de cartells. Enguany al concurs hi han pres part 115 alumnes del CEIP els Pinetons. Els guanyadors han estat 1r. Premi: Josep Reies Villacorta (4rt. A de 10 anys), 2n. Premi: Victor Escós Batalla (3r. B de 8 anys), 3r. Premi: Eva Nunny (3r. A de 9 anys) i l'accèssit: Abril Casar Domínguez (P5 B de 5 anys). Aquests cartells anuncien la trobada d'enguany.


Primera reunió amb els responsables de les 28 catifes

Representants de les 28 catifes que participaran a la festa de Corpus del proper 2 de juny es van reunir el dilluns 29 d'abril a la sala Sant Esteve de la Parròquia per coneixer els detalls de la festa d'aquest any. Enguany, la festa comptarà amb 28 catifes, un mural, dos altars i la font de l'ou com balla. La programació (encara provisional) es pot consultar ja des de l'apartat de programació de la web.

Entre d'altres temes, la junta de l'associació va explicar la incorporació del secretari, Jordi Valls, a l'entitat. Ell mateix va exposar la intenció de reprendre amb força la declaració del Corpus de la Garriga com a Festa Cultural d'Interès Nacional per part de la Generalitat, estroncada amb els darrers canvis de govern i de les polítiques de cultura popular.

Es va establir que la següent i darrera reunió de preparació amb tots els implicats en les catifes es farà el 23 de maig.

(Publicat el 30 d'abril de 2013)


Es convoca el 28è Concurs de Cartells de Corpus per anunciar la festa del 2014

L'Associació Cultural Corpus la Garriga ha obert la convocatòria per al 28è Concurs de Cartells de Corpus la Garriga per escollir el cartell que anunciarà la festa de Corpus del 2014, que culmina el 22 de juny. Trobareu les bases en aquest pdf i en aquesta pàgina amb els cartells premiats ens els darrers anys.

 

Al concurs s'hi poden presentar tots els alumnes matriculats durant el curs 2012/2013 al 1r. curs del cicle de formació de grau superior de gràfica publicitària de l’EMAD, escoles convidades, IES de la Garriga i també a tots els nois i noies de 16 a 25 anys.

El premi consisteix en la utilització del cartell premiat per anunciar la festa i un premi en metàl·lic de 600 euros.

 

El termini per presentar els originals acaba el 23 de maig. Els cartells estaran exposats al públic a la Sala Municipal d'Exposicions Andreu Dameson i Aspa des del dia 25 de maig fins al 2 de juny i podran ser votats, fins el dia 1 al matí, per tots els garriguencs i garriguenques i visitants. El resultat d’aquesta votació representarà el d’un membre més del jurat oficial. El cartell premiat es donarà a conèixer l'1 de juny a les 6 de la tarda a la sala d'exposicions.


Una catifa de flors per a la 2a Fira de la Botifarra de la Garriga

L'Associació Cultural Corpus la Garriga va elaborar, el dissabte 16 de febrer, una catifa de flors amb motiu de la 2a Fira de la Botifarra de la Garriga. La catifa es va fer a la Sala Municipal d'Art i Exposicions i com a motius té un porc i botifarres.

L'any 2012 l'entitat ja va elaborar una catifa, però aquest cop al carrer, per acompanyar la fira d'aquest producte típic garriguenc i que té en el Corpus també un dels seus referents ja que antigament es regalaven lots de botifarra als cultivadors de flors del Maresme a canvi dels camps que cedien per poder fer les catifes el dia de Corpus.


Participem a la 2a Fira de la Botifarra

L'Associació Cultural Corpus la Garriga participarà, el dissabte 16 de febrer al matí en la 2a edició de la Fira de la Botifarra de la Garriga que es fa a la plaça de Can Dachs. Com ja vam fer l'any passat, elaborarem una catifa floral amb una botifarra com a motiu.

A la fira, el públic hi trobarà parades de cansaladeries del poble, d'establiments de venda de productes de proximitat, productors locals i comarcals.

El sector de restauració promocionarà aquest producte durant la setmana de l'11 al 17 de febrer oferint des dels seus establiments una àmplia oferta variada d'aquest producte típic del municipi com és la botifarra. L'associació de comerciants ASIC oferirà un tastet de botifarra a tot el públic que s'acosti a la fira.

La inauguració de la 2a Fira de la Botifarra tindrà lloc dissabte 16 de febrer a les 12 hores, a la plaça de Can Dachs. L'acte, amb parlaments de diverses autoritats, comptarà també amb la presència del fondista Ramon Parellada.

Durant tot el dissabte i diumenge al matí, els visitants podran gaudir d'una oferta gastronòmica diversa i de qualitat i, alhora, descobrir els principals atractius turístics del municipi. La Fira inclourà activitats culturals, com un cercavila dels Gegants i Ball de Cintes de la Garriga. Altres propostes seran les demostracions de preparació artesanal de botifarres i diverses activitats infantils.


La Festa de Corpus 2013 tindrà lloc el 2 de juny

La festa de Corpus d'aquest any 2013 tindrà lloc la primera setmana de juny, en concret, les catifes florals es faran el diumenge 2 de juny. Des de l'Associació Cultural Corpus la Garriga ja treballem en la festa així que es va acabar l'anterior.