Presentació

La festa garriguenca per excel·lència

Cada any, en arribar la primavera i el bon temps, la Garriga s'engalana i es prepara per a la seva celebració més popular: la Festa de Corpus, quan tots els garriguencs estan orgullosos de ser-ho. D'una manera o altra, tot el poble participa de la festa, ja sigui elaborant catifes, participant als actes paral·lels o simplement sortint al carrer a veure les catifes de flors i sentir la flaire que fan els elements naturals amb què es confeccionen aquestes efímeres obres d'art.
 
La festa combina amb tota naturalitat els vessants popular, religiós i artístic. Una de les característiques del Corpus garriguenc és que manté la tradicional processó pels carrers encatifats.
 
El clavell és el rei de la festa de Corpus, però també les branques de pollancre o de mimosa que envolten les parets de la plaça de l'Església, les nostres tradicionals enramades.
 
La festa de Corpus fins ara se centrava en un dia, el diumenge després del dijous de la festa religiosa, però cada cop més les activitats s'han anat ampliant i ara ja comencen la setmana abans. Seran gairebé 10 dies d'activitats diverses. L'Associació Cultural Corpus la Garriga, amb l'ajuda de la Parròquia de Sant Esteve i de l'Ajuntament de la Garriga, s'encarrega durant tot l'any de coordinar totes les accions i persones perquè la festa surti rodona.
 
El mes anterior a la festa les reunions s'intensifiquen. Es prepara el cartell, que és el guanyador del concurs que es convoca d'un any per l'altre, es confecciona la programació i es preparen els materials per a fer les catifes i la resta d'activitats.
 
Els responsables de cada catifa, que són grups de gent de carrers, entitats i escoles, també fan els seus preparatius: han de decidir el disseny, calcular quin material necessitaran per omplir el dibuix i organitzar la preparació i recollida de material, en especial de clavells. Un parell de setmanes abans de la festa, una munió de garriguencs peregrinen a la veïna comarca del Maresme, on els pocs pagesos que encara cultiven flors faciliten, gràcies a un bon tracte, el material necessari per a fer les preuades catifes. És una col·laboració que dóna també singularitat a la nostra festa de Corpus, a diferència de les que celebren altres poblacions com Arbúcies, Caldes de Montbui, Ripollet, Blanes, Sitges, Mollet del Vallès i Santa Coloma de Gramenet. Totes juntes formem part de la Federació Catalana de Catifaires.
 

El matí de Corpus tot brogeix: des del guix que ressegueix les plantilles de les catifes fins als clavells que, posats sencers, converteixen el carrer en una estora cap al cel. Grans i petits, garriguencs i visitants contemplen durant tot el dia el resultat d'aquesta creació artística col·lectiva, en un exercici de solidaritat i comunitat.
 
I per acabar la festa, grans i petits esperen que acabi de passar la processó per, en un exercici de rauxa col·lectiva, llançar ben fort els clavells enlaire i cap a la resta de gent, potser per amarar-los d'aquesta olor i d'aquesta solidaritat del bon veïnatge que viu la Garriga per Corpus.

 


Benvinguda

Benvolguts i benvolgudes,

Després d’uns mesos estranys, marcats per una situació d’emergència sanitària mai viscuda amb anterioritat, arriba el mes de Juny. I a la Garriga, el mes de Juny és sinònim de colors, d’alegria, de flors, de Festa... arriba Corpus!!

 

Enguany, però, les restriccions legals vigents establertes per evitar actes multitudinaris i certes aglomeracions, ens han obligat a prendre la més difícil de les decisions: no podrem encatifar els nostres carrers i places amb clavell, gerbera, bruc i clofa d’arròs i de pinyó. Enguany, hem de celebrar #UnCorpusDiferentLG.

 
No obstant això, que celebrem un Corpus “diferent” en cap cas vol dir que celebrem un Corpus “improvisat”. Associació de Corpus, Parròquia de Sant Esteve, diversos representants de la Cultura Popular garriguenca i el mateix Ajuntament de la Garriga portàvem nou mesos de reunions i sessions de treball, amb la finalitat de reforçar el patrimoni immaterial de Corpus des del respecte a la tradició popular i a la tradició religiosa, que tant de pes tenen en aquesta gran festa dels garriguencs i garriguenques.

 

Aquesta feina no ha estat en va, i ens ha permès reforçar la simbologia festiva que acompanya la Festa: així, el diumenge de Corpus ens despertaran les gralles i el clavellot amb el toc de Matinades que recorrerà els carrers del nostre poble, els elements de Cultura Popular lluiran vestits de festa al replà de l’Ajuntament, l’Ou com Balla serà present a Plaça, s’engalanaran les escales de l’Església i la façana de l’Ajuntament, celebrarem l’Ofici Solemne de Corpus, hi haurà Ball d’Homenatge, es beneirà el poble de la Garriga i els seus ciutadans i, finalment, al vespre desmuntarem els ornaments de la Plaça i hi haurà una traca final.

 

Tot i així, 2020 serà recordat com l’any en que no hi va haver catifes per Corpus. Però alhora serà recordat com l’any en que els garriguencs i garriguenques van dotar-se d’una peça musical que ha d’acompanyar per sempre més les festes de Corpus: més de 120 músics garriguencs han preparat una regal en majúscules pel poble de la Garriga. Caldrà estar atent a les xarxes, el diumenge de Corpus!

 

És cert que tots i cadascun de nosaltres trobarem a faltar fer catifa al carrer, però haurem engalanat balcons i aparadors amb flors i domassos, compartirem a les xarxes els records i imatges d’anteriors festes de Corpus, tindrem una melodia que identificarà la diada, i així farem saber a tothom que els garriguencs, per Corpus, estem de Festa!

 

Així doncs, que sigui una gran Diada per tots i totes!

 

Dolors Castellà Puig

Alcaldessa de la Garriga

Meritxell Catalan Baldich

Regidora de Patrimoni i Turisme

Benvolgudes i benvolguts,

Arriba un any més el Corpus la Garriga. Una tradició que ens atorga identitat, que omple de colors i olors els nostres carrers, que atrau visitants captivats pel renom de la nostra festa, que ha estat declarada Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional.
 

Fa més de 200 anys que celebrem el Corpus. Els pobles que perviuen són aquells que preserven el seu patrimoni històric i cultural i que mantenen vives les tradicions. A la Garriga ho sabem prou bé, i sempre ens hi hem mantingut fidels, partint de la tradició religiosa però evolucionant cap a la festa popular, transversal i multicultural que és avui dia.

 

Això és el nostre Corpus. Símbol i essència de les garriguenques i els garriguencs. Record d'infantesa i una cita ineludible que ens permet retrobar-nos, any rere any i puntualment, amb els nostres veïns i veïnes. Perquè el Corpus és també construcció de comunitat i cohesió territorial.

 

Tot això i molt més és el Corpus. Esdevé el millor exemple de com la col·laboració entre la societat civil, les entitats i les administracions dona fruits que beneficien a tot el municipi. L'Associació Cultural Corpus la Garriga, La Parròquia de Sant Esteve i l'Ajuntament treballen conjuntament per fer del Corpus la millor festa possible. Vull donar les gràcies a les moltes persones que s'hi impliquen, i que ho fan perquè s'estimen la Garriga i s'estimen el Corpus. Sense tots vosaltres, no seria possible.

 

Meritxell Budó i Pla
Consellera de la Presidència

 

Catifes de Corpus, art i tradició

La festa del Corpus és per als catifaires la festa gran, la que ens aporta records entranyables, la que ens ocupa el present i de la que en gaudim amb la família i els amics, després de viure-la intensament.
 

Els veïns de La Garriga engalanen els seus carrers, després de collir els clavells, d'escapçar-los i col·locar-los amb el seu art. Així any rere any, mantenen viu l'interès de tota la comarca i omplen de vivències els seus vilatans, com molt bé explica el llibre Vivències del Corpus, del catifaire, Pere Iglesias.
 

Per la Federació Catalana d'Entitats Catifaires, l'art català de fer catifes de flors i elements naturals, és un llegat que estimem, que volem preservar, difondre i mantenir. És per això que hem emprès el camí per inscriure'l a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, conjuntament amb els membres de la Comisión Internacional de Entidades de Arte Efímero, de la que en som membres fundadors i presidim.
Pertànyer a la Comissió Internacional ens ha fet grans, ha posat Catalunya al mapa del món catifaire i ens permet compartir la nostra festa amb altres grups.

 

La nostra felicitació a la Junta, a l'Ajuntament i a tots i totes els qui fan possible aquesta festa tradicional, que desitgem sigui ben reeixida per molts anys.
 

Bones catifes companys! Escriure'm un altre full de la nostra història, fent un pas més pel camí de flors, fins arribar al cim!

 
Vicenta Pallarès i Castelló

Presidenta de la Federació Catalana d'Entitats Catifaires

Presidenta de la Comisión Internacional de Entidades de Alfombristas de Arte Efímero

 

La Festa de compromís

Després de 18 anys escrivint unes ratlles a la Revista del Corpus..., m'ha semblat que des de la Parròquia hi ha d'altres veus que paga la pena de ser escoltades. Aquest any és una veu jove, d'algun dels nois i noies que fan la catifa al peu de les escales de l'Església:

 

"Festa, colors, alegria, creativitat, poble, col·laboració, costums, tradicions, família, escoles, nens, joves, adults, grans, visitants, cerimònia... Això és una llarga llista de paraules que defineixen el que és per mi el Corpus.

 

Des de petit l'he viscut com un dia on tothom que vulgui hi pot participar, gaudir i visitar. Però el que per mi més identifica la nostra festa és que es tracta d'un dia on els carrers s'adornen de colors i de creativitat per rebre el Crist que ve a casa! Els carrers i les places del nostre poble pels quals Jesús hi passa per poder encendre i il·luminar les nostres vides i així nosaltres poder ser espelmes d'alegria, joia, justícia, esperança, creativitat, empatia i amor en vers els altres."

 

M.B.I

 

Doncs que així sia! Fem del nostre Corpus aquesta festa del Compromís d'esdevenir, en la vida d'aquells que ens envolten, una flama de Vida Nova i d'Esperança.

 

Bon Corpus a tothom!

 

Santi Collell Aguirre

Rector de la Parròquia de Sant Esteve