Presentació

La festa garriguenca per excel·lència

Cada any, en arribar la primavera i el bon temps, la Garriga s'engalana i es prepara per a la seva celebració més popular: la Festa de Corpus, quan tots els garriguencs estan orgullosos de ser-ho. D'una manera o altra, tot el poble participa de la festa, ja sigui elaborant catifes, participant als actes paral·lels o simplement sortint al carrer a veure les catifes de flors i sentir la flaire que fan els elements naturals amb què es confeccionen aquestes efímeres obres d'art.

 

La festa combina amb tota naturalitat els vessants popular, religiós i artístic. Una de les característiques del Corpus garriguenc és que manté la tradicional processó pels carrers encatifats.

 

El clavell és el rei de la festa de Corpus, però també les branques de pollancre o de mimosa que envolten les parets de la plaça de l'Església, les nostres tradicionals enramades.

 

La festa de Corpus fins ara se centrava en un dia, el diumenge després del dijous de la festa religiosa, però cada cop més les activitats s'han anat ampliant i ara ja comencen la setmana abans. Seran gairebé 10 dies d'activitats diverses. L'Associació Cultural Corpus la Garriga, amb l'ajuda de la Parròquia de Sant Esteve i de l'Ajuntament de la Garriga, s'encarrega durant tot l'any de coordinar totes les accions i persones perquè la festa surti rodona.

 

El mes anterior a la festa les reunions s'intensifiquen. Es prepara el cartell, que és el guanyador del concurs que es convoca d'un any per l'altre, es confecciona la programació i es preparen els materials per a fer les catifes i la resta d'activitats.

 

Els responsables de cada catifa, que són grups de gent de carrers, entitats i escoles, també fan els seus preparatius: han de decidir el disseny, calcular quin material necessitaran per omplir el dibuix i organitzar la preparació i recollida de material, en especial de clavells. Un parell de setmanes abans de la festa, una munió de garriguencs peregrinen a la veïna comarca del Maresme, on els pocs pagesos que encara cultiven flors faciliten, gràcies a un bon tracte, el material necessari per a fer les preuades catifes. És una col·laboració que dona també singularitat a la nostra festa de Corpus, a diferència de les que celebren altres poblacions com Arbúcies, Caldes de Montbui, Ripollet, Blanes, Sitges, Mollet del Vallès i Santa Coloma de Gramenet. Totes juntes formem part de la Federació Catalana de Catifaires.

 

El matí de Corpus tot brogeix: des del guix que ressegueix les plantilles de les catifes fins als clavells que, posats sencers, converteixen el carrer en una estora cap al cel. Grans i petits, garriguencs i visitants contemplen durant tot el dia el resultat d'aquesta creació artística col·lectiva, en un exercici de solidaritat i comunitat.

 

I per acabar la festa, grans i petits esperen que acabi de passar la processó per, en un exercici de rauxa col·lectiva, llançar ben fort els clavells enlaire i cap a la resta de gent, potser per amarar-los d'aquesta olor i d'aquesta solidaritat del bon veïnatge que viu la Garriga per Corpus.

 


Benvinguda

Una Celebració Plena de Tradició

Es per a mi un honor obrir amb unes paraules aquesta guia de la Festa del Corpus a la Garriga.

Quan a la Garriga parlem del Corpus estem fent referència a la festa més nostrada que celebrem, podríem dir que és la festa de les festes, on hi participa tothom. Una festa que compta amb molts dels elements i expressions de les festes populars actuals com l'ou com balla, les catifes de flors, les enramades, els gegants, els diables, i que ens confereix una identitat com a poble que es trasllada de generació en generació.

 

Vull agrair a totes les persones, entitats, escoles, parròquia, tècnics municipals i regidors que fan possible la celebració del Corpus a la Garriga i que, amb la seva implicació, vocació i compromís, fan que aquesta festa sigui cada any millor.

 

Com alcaldessa us convido a gaudir de totes les activitats del Corpus que trobareu en aquest llibret i, molt especialment, us convido a participar de la confecció de les catifes de flors que ompliran de color i d'olor els carrers de la Garriga el proper 2 de juny.

 

Esperant retrobar-nos per gaudir plegats del Corpus, rebeu una cordial salutació.

 

Visca el Corpus! I Visca la Garriga!

 

Meritxell Budó i Pla

Alcaldessa de l’Ajuntament de la Garriga

 

La Festa de compromís

Després de 18 anys escrivint unes ratlles a la Revista del Corpus..., m'ha semblat que des de la Parròquia hi ha d'altres veus que paga la pena de ser escoltades. Aquest any és una veu jove, d'algun dels nois i noies que fan la catifa al peu de les escales de l'Església:

 

"Festa, colors, alegria, creativitat, poble, col·laboració, costums, tradicions, família, escoles, nens, joves, adults, grans, visitants, cerimònia... Això és una llarga llista de paraules que defineixen el que és per mi el Corpus.

 

Des de petit l'he viscut com un dia on tothom que vulgui hi pot participar, gaudir i visitar. Però el que per mi més identifica la nostra festa és que es tracta d'un dia on els carrers s'adornen de colors i de creativitat per rebre el Crist que ve a casa! Els carrers i les places del nostre poble pels quals Jesús hi passa per poder encendre i il·luminar les nostres vides i així nosaltres poder ser espelmes d'alegria, joia, justícia, esperança, creativitat, empatia i amor en vers els altres."

 

M.B.I

 

Doncs que així sia! Fem del nostre Corpus aquesta festa del Compromís d'esdevenir, en la vida d'aquells que ens envolten, una flama de Vida Nova i d'Esperança.

 

Bon Corpus a tothom!

 

Santi Collell Aguirre

Rector de la Parròquia de Sant Esteve

 

El Corpus de la Garriga

Oh Corpus, Corpus 

la Garriga com t'estima.

 

Carrers guarnits, 

flors, olors i alegria 

la gent amunt i avall 

gaudint tots d'aquest dia, 

tot el poble viu feliç 

esperant veure catifes, 

i al vespre processó 

amb la popular cultura, 

gegants, danses i foc 

i el mossèn amb la Custòdia 

i la canalla, tots frisant, 

esperant la clavellada.

I tots els visitants 

passeu-vos-ho bé, 

poseu flors i feu catifa.

 

Oh Corpus, Corpus 

la Garriga com t'estima.

 

Bon dia i bon Corpus a totes i tots.

 

J.G.

 

La Junta de l'Associació Cultural Corpus la Garriga

 

Cultura popular

Enguany encarem la tercera edició de la festa de Corpus on els diferents balls populars que conformen el seguici festiu de la Garriga participen activament a la celebració.

 

Des de la Federació de Balls Populars l'Enramada, valorem molt positivament aquest renaixement de la festa que l'empelta amb el seu significat més original i alhora contribueix a enfortir-la. Aquesta constatació no només neix de la il·lusió dipositada per part de totes les persones que intervenen a la festa sinó de l'èxit, acceptació i suport rebut pel poble de la Garriga.

 

El conjunt de balls i entremesos que conformem l'Enramada convenim a anunciar que aquest any hem estat treballant conjuntament amb l'Ajuntament, l'Associació Cultural Corpus la Garriga i la Parròquia de Sant Esteve per redactar el que esdevindrà el Protocol festiu del Corpus de la Garriga. La voluntat del document resultant és la d'esdevenir una guia on es fixin els usos, costums i elements que singularitzen la nostra festa per tal que pugui preservar-se en tots els seus sentits. Així mateix, el Protocol serà també una assumpció de responsabilitat i compromís entre totes les parts firmants de mantenir l'estructura de la festa i els actes que la particularitzen per tal d'assegurar-se que aquest llegat patrimonial pugui ser transmès a les generacions futures. Lluny de voler encotillar la festa, aquest document serà una eina viva que respondrà als interessos d'aquells qui fan, viuen i caracteritzen el Corpus garriguenc.

 

Una de les novetats que enguany també celebrem és la incorporació dels barris de la Garriga a la processó de Corpus com a representació de l'associacionisme veïnal que fa factible aquesta i moltes altres celebracions del nostre poble. La processó de Corpus és i ha estat una juxtaposició de significats on la societat civil ha estat representada a través de col·lectius i corporacions que vetllaven per mantenir la tradició. Amb voluntat de generar complicitats entre els actors de la festa, creiem que la suma dels barris i la seva col·locació a un lloc destacat de la processó convida a enfortir un acte total on les diverses sensibilitats i parts que fan possible la festa hi siguin representades.

 

Des de l'Enramada esperem retrobar-nos a les places i carrers aquests dies en què la Garriga es converteix en la vila florida del país i receptacle de tradició, festa i germanor.

 

Federació de Balls Populars l'Enramada:

ACR Front Diabòlic la Garriga,
Agrupació Sardanista de la Garriga,
Grallarriga,
Colla de Geganters i Grallers de la Garriga,
Ball de Cintes de la Garriga (la Garriga Balla),
Ball de Gitanes de la Garriga.

 

Catifes de Corpus, art i tradició

La festa del Corpus és per als catifaires la festa gran, la que ens aporta records entranyables, la que ens ocupa el present i de la que en gaudim amb la família i els amics, després de viure-la intensament.
 

Els veïns de La Garriga engalanen els seus carrers, després de collir els clavells, d'escapçar-los i col·locar-los amb el seu art. Així any rere any, mantenen viu l'interès de tota la comarca i omplen de vivències els seus vilatans, com molt bé explica el llibre Vivències del Corpus, del catifaire, Pere Iglesias.
 

Per la Federació Catalana d'Entitats Catifaires, l'art català de fer catifes de flors i elements naturals, és un llegat que estimem, que volem preservar, difondre i mantenir. És per això que hem emprès el camí per inscriure'l a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, conjuntament amb els membres de la Comisión Internacional de Entidades de Arte Efímero, de la que en som membres fundadors i presidim.
Pertànyer a la Comissió Internacional ens ha fet grans, ha posat Catalunya al mapa del món catifaire i ens permet compartir la nostra festa amb altres grups.

 

La nostra felicitació a la Junta, a l'Ajuntament i a tots i totes els qui fan possible aquesta festa tradicional, que desitgem sigui ben reeixida per molts anys.
 

Bones catifes companys! Escriure'm un altre full de la nostra història, fent un pas més pel camí de flors, fins arribar al cim!

  
Vicenta Pallarès i Castelló

Presidenta de la Federació Catalana d'Entitats Catifaires

Presidenta de la Comisión Internacional de Entidades de Alfombristas de Arte Efímero