Presentació

La festa garriguenca per excel·lència

Cada any, en arribar la primavera i el bon temps, la Garriga s'engalana i es prepara per a la seva celebració més popular: la Festa de Corpus, quan tots els garriguencs estan orgullosos de ser-ho. D'una manera o altra, tot el poble participa de la festa, ja sigui elaborant catifes, participant als actes paral·lels o simplement sortint al carrer a veure les catifes de flors i sentir la flaire que fan els elements naturals amb què es confeccionen aquestes efímeres obres d'art.
 
La festa combina amb tota naturalitat els vessants popular, religiós i artístic. Una de les característiques del Corpus garriguenc és que manté la tradicional processó pels carrers encatifats.
 
El clavell és el rei de la festa de Corpus, però també les branques de pollancre o de mimosa que envolten les parets de la plaça de l'Església, les nostres tradicionals enramades.
 
La festa de Corpus fins ara se centrava en un dia, el diumenge després del dijous de la festa religiosa, però cada cop més les activitats s'han anat ampliant i ara ja comencen la setmana abans. Seran gairebé 10 dies d'activitats diverses. L'Associació Cultural Corpus la Garriga, amb l'ajuda de la Parròquia de Sant Esteve i de l'Ajuntament de la Garriga, s'encarrega durant tot l'any de coordinar totes les accions i persones perquè la festa surti rodona.
 
El mes anterior a la festa les reunions s'intensifiquen. Es prepara el cartell, que és el guanyador del concurs que es convoca d'un any per l'altre, es confecciona la programació i es preparen els materials per a fer les catifes i la resta d'activitats.
 
Els responsables de cada catifa, que són grups de gent de carrers, entitats i escoles, també fan els seus preparatius: han de decidir el disseny, calcular quin material necessitaran per omplir el dibuix i organitzar la preparació i recollida de material, en especial de clavells. Un parell de setmanes abans de la festa, una munió de garriguencs peregrinen a la veïna comarca del Maresme, on els pocs pagesos que encara cultiven flors faciliten, gràcies a un bon tracte, el material necessari per a fer les preuades catifes. És una col·laboració que dóna també singularitat a la nostra festa de Corpus, a diferència de les que celebren altres poblacions com Arbúcies, Caldes de Montbui, Ripollet, Blanes, Sitges, Mollet del Vallès i Santa Coloma de Gramenet. Totes juntes formem part de la Federació Catalana de Catifaires.
 

El matí de Corpus tot brogeix: des del guix que ressegueix les plantilles de les catifes fins als clavells que, posats sencers, converteixen el carrer en una estora cap al cel. Grans i petits, garriguencs i visitants contemplen durant tot el dia el resultat d'aquesta creació artística col·lectiva, en un exercici de solidaritat i comunitat.
 
I per acabar la festa, grans i petits esperen que acabi de passar la processó per, en un exercici de rauxa col·lectiva, llançar ben fort els clavells enlaire i cap a la resta de gent, potser per amarar-los d'aquesta olor i d'aquesta solidaritat del bon veïnatge que viu la Garriga per Corpus.

 


Benvinguda

Benvolgudes i benvolguts,

Arriba un any més el Corpus la Garriga. Una tradició que ens atorga identitat, que omple de colors i olors els nostres carrers, que atrau visitants captivats pel renom de la nostra festa, que ha estat declarada Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional.
 

Fa més de 200 anys que celebrem el Corpus. Els pobles que perviuen són aquells que preserven el seu patrimoni històric i cultural i que mantenen vives les tradicions. A la Garriga ho sabem prou bé, i sempre ens hi hem mantingut fidels, partint de la tradició religiosa però evolucionant cap a la festa popular, transversal i multicultural que és avui dia.

 

Això és el nostre Corpus. Símbol i essència de les garriguenques i els garriguencs. Record d'infantesa i una cita ineludible que ens permet retrobar-nos, any rere any i puntualment, amb els nostres veïns i veïnes. Perquè el Corpus és també construcció de comunitat i cohesió territorial.

 

Tot això i molt més és el Corpus. Esdevé el millor exemple de com la col·laboració entre la societat civil, les entitats i les administracions dona fruits que beneficien a tot el municipi. L'Associació Cultural Corpus la Garriga, La Parròquia de Sant Esteve i l'Ajuntament treballen conjuntament per fer del Corpus la millor festa possible. Vull donar les gràcies a les moltes persones que s'hi impliquen, i que ho fan perquè s'estimen la Garriga i s'estimen el Corpus. Sense tots vosaltres, no seria possible.

 

Enguany hi assistiré com a consellera de la Presidència, després de molts anys de fer-ho com a alcaldessa. L'esperit i la il·lusió es mantenen intactes: gaudim tots plegats de l'espectacle de catifes, clavells, flors i olors que any rere any ens regala el Corpus. I sigui per molts anys més!

 

Meritxell Budó i Pla
Consellera de la Presidència

 

Catifes de Corpus, art i tradició

La festa del Corpus és per als catifaires la festa gran, la que ens aporta records entranyables, la que ens ocupa el present i de la que en gaudim amb la família i els amics, després de viure-la intensament.
 

Els veïns de La Garriga engalanen els seus carrers, després de collir els clavells, d'escapçar-los i col·locar-los amb el seu art. Així any rere any, mantenen viu l'interès de tota la comarca i omplen de vivències els seus vilatans, com molt bé explica el llibre Vivències del Corpus, del catifaire, Pere Iglesias.
 

Per la Federació Catalana d'Entitats Catifaires, l'art català de fer catifes de flors i elements naturals, és un llegat que estimem, que volem preservar, difondre i mantenir. És per això que hem emprès el camí per inscriure'l a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, conjuntament amb els membres de la Comisión Internacional de Entidades de Arte Efímero, de la que en som membres fundadors i presidim.
Pertànyer a la Comissió Internacional ens ha fet grans, ha posat Catalunya al mapa del món catifaire i ens permet compartir la nostra festa amb altres grups.

 

La nostra felicitació a la Junta, a l'Ajuntament i a tots i totes els qui fan possible aquesta festa tradicional, que desitgem sigui ben reeixida per molts anys.
 

Bones catifes companys! Escriure'm un altre full de la nostra història, fent un pas més pel camí de flors, fins arribar al cim!

 
Vicenta Pallarès i Castelló

Presidenta de la Federació Catalana d'Entitats Catifaires

Presidenta de la Comisión Internacional de Entidades de Alfombristas de Arte Efímero

 

La Garriga: portes obertes per Corpus

En algun altre lloc hem deixat escrit que el Corpus és la gent que el fa, que sense aquest associacionisme que caracteritza el poble i el país, res seria possible. A la Garriga hi ha més d'un centenar d'entitats, dada que dona idea de la fortalesa i dinamisme del nostre teixit associatiu. Hi ha dos moments en el calendari anual en què això és manifest: Corpus i Festa Major. Són festes en les quals hi participen moltes entitats, però el Corpus encara té un afegit que el fa més singular, que és l'altruisme de la gent dels carrers –hi visquin o no– on es posa la flor. És el sentit de veïnatge, el reconeixement mutu, el pas previ a ser d'aquesta o d'aquella entitat, perquè participar en el Corpus –no tothom ho entén– no pressuposa res.

 

Coordinar aquesta quarantena d'actes no és una tasca senzilla, perquè el Corpus és una jornada de portes obertes col·lectiva. L'Associació Cultural Corpus la Garriga porta molts mesos treballant i la Parròquia ja ho té tot a punt. Des de l'Ajuntament, com sempre, ens pertoca vetllar pel bon funcionament dels serveis i les infraestructures. Agraeixo a l'avançada l'esforç de tothom que fa possible un altre Corpus, que desitgem acolorit i florit com mai de clavells i del groc de la ginesta i la gerbera.
 

Albert Benzekry Arimon

Regidor de Cultura, Patrimoni, Turisme i Participació

 

La Festa de compromís

Després de 18 anys escrivint unes ratlles a la Revista del Corpus..., m'ha semblat que des de la Parròquia hi ha d'altres veus que paga la pena de ser escoltades. Aquest any és una veu jove, d'algun dels nois i noies que fan la catifa al peu de les escales de l'Església:

 

"Festa, colors, alegria, creativitat, poble, col·laboració, costums, tradicions, família, escoles, nens, joves, adults, grans, visitants, cerimònia... Això és una llarga llista de paraules que defineixen el que és per mi el Corpus.

 

Des de petit l'he viscut com un dia on tothom que vulgui hi pot participar, gaudir i visitar. Però el que per mi més identifica la nostra festa és que es tracta d'un dia on els carrers s'adornen de colors i de creativitat per rebre el Crist que ve a casa! Els carrers i les places del nostre poble pels quals Jesús hi passa per poder encendre i il·luminar les nostres vides i així nosaltres poder ser espelmes d'alegria, joia, justícia, esperança, creativitat, empatia i amor en vers els altres."

 

M.B.I

 

Doncs que així sia! Fem del nostre Corpus aquesta festa del Compromís d'esdevenir, en la vida d'aquells que ens envolten, una flama de Vida Nova i d'Esperança.

 

Bon Corpus a tothom!

 

Santi Collell Aguirre

Rector de la Parròquia de Sant Esteve

 

El Corpus d'enguany: Per vosaltres - Ja ens enteneu

Any convuls, trist, però el Corpus de la Garriga no ho serà pas perquè és un dia d'alegria, perquè tots els colors de la natura s'ajunten per formar les nostres catifes, perquè tot el poble s'aplega, content, per fer els seus dissenys i plasmar-los al terra dels nostres carrers des de bon matí.
    

Aquest any hem d'agrair la participació, com a catifa convidada, dels components de la O.N.C.E. que s'han volgut afegir a la nostra festa i de ben segur que ens deixaran un treball excepcional. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

 

Des de la Junta de l'Associació també volem donar les gràcies a totes les entitats que hi participen i especialment aquest any a la Fundació Maurí, a l'EMAD de la Garriga i als Geganters de la Garriga, que celebren l'aniversari de la seva fundació, que per molts anys continueu amb la vostra tasca.

 

I volem dedicar aquesta festa, molt especialment a les persones que no poden estar amb nosaltres per gaudir-la en llibertat.

 

I a tots els visitants, passeu-ho bé, poseu flors i feu catifa i visca la Festa.

Bon dia i bon Corpus a tots
 

La Junta de l'Associació Cultural Corpus la Garriga