Programació de la festa del Corpus a la Garriga

Del 24 de maig al 2 de juny de 2024

Podeu descarregar la programació en format de fitxer PDF (amb fotos de diferents moments de la festa i informació dels col·laboradors) de la secció Premsa i trobar més informació durant els dies de la festa del Corpus,

  • al Centre de Visitants (Carretera nova, 46) dijous i divendres de 10 a 14 h,
  • Can Raspall (c. dels Banys, 38) dissabte i diumenge de 10 a 14 h i de 16 a 19 h,
  • al telèfon d'informació 610 477 823,
  • a info@visitalagarriga.cat,
  • als llocs web www.corpuslagarriga.org i www.visitalagarriga.cat
  • i a les xarxes socials de la festa i del poble @corpus_la_garriga i @visitalagarriga.

Divendres 24 de maig

 

A les 19 h, Conferència i presentació del llibre Corpus, 700 anys de festa a Catalunya a la Fundació Maurí (c. de Cardedeu, 17) a càrrec de Carles Freixes Codina, director del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i estudiós de la cultura popular.


Dissabte 25 de maig

 

A les 17.30 h, Plantada de Gegants de la XXXIII Trobada Gegantera de la Garriga a la plaça de Can Dachs.

 

A les 18 h, Cercavila de gegants, des de la plaça de Can Dachs, pel c. del Centre, c. de Calàbria, c. de St. Ramon, c. de Cardedeu, c. de Nostra Senyora de la Salut, el Passeig, c. de la Mina, c. dels Banys, fins a la plaça de l’Església.

 

A les 18 h, Inauguració de l'exposició Corpus 2024 a la sala d'exposicions Andreu Dameson i Aspa. L'exposició mostrarà els cartells del 38è. Concurs de cartells de Corpus i es podrà votar el cartell que anunciarà la festa de Corpus per al 2025. L'horari de l'exposició serà de dilluns a divendres de 16.30 h a 20 h i els dissabtes i diumenges de 10 h a 13.30 h i de 16.30 h a 20 h. A l'exposició, també es mostraran els treballs de creació de les catifes que fan les escoles de la Garriga.

 

A les 19.30 h, Balls de lluïment i lliurament de records a la plaça de l’Església amb les colles de Mataró la Llàntia, Vilassar de Dalt, Tuïr, Taradell, Teià, Abrera, Sta. Eulàlia de Ronçana i St. Vicenç de Torelló.


Dijous 30 de maig

 

A les 18.45 h, Repic general de campanes anunciant l'inici de festes i arribada dels balls i entremesos garriguencs a la plaça de Can Dachs.

 

A les 19 h, Ofici Solemne de Corpus a l'Església Parroquial.

 

A les 19.30 h, Entrada a plaça del seguici festiu i inici de festes a la plaça de l’Església. Parlaments de les autoritats seguit del Ball d'Homenatge a càrrec de l'entitat la Garriga Balla.

 

A continuació, Lluïments del seguici festiu garriguenc. La primera sortida del seguici festiu garriguenc al complet donarà el tret d'inici de les festes de Corpus amb l'exhibició de lluïment dels diversos balls i entremesos. Amb la participació de l'ACR Front Diabòlic, els capgrossos Ginesta i Clavellot, el ball de nans, el ball de gegants i el ball de cintes acompanyats de les seves músiques respectives. Enguany, la colla gegantera estrena el nou Ball de Corpus.

 

En acabar, Esclat final


Divendres 31 de maig

 

A les 19.30 h, Sardanses, ballada de sardanes i danses tradicionals catalanes amb la Cobla Ciutat de Girona a la plaça de l’Església. Aquesta activitat està inclosa dins el Dia mundial de l'associacionisme. Veniu a ballar danses tradicionals i sardanes! Membres del Ball de Gitanes i de l'Agrupació Sardanista us ensenyaran a ballar-les.

 

A les 21.30 h, Concert de Corpus amb Marala Trio a Can Luna (ctra. Nova, 28). Preu 6 €. Compra d'entrades a https://teatrelagarriga.cat. Marala ens presenta un àlbum contundent i esperançador a partir d’una investigació sobre la mort en la música tradicional. El disc combina sons sintètics amb d'altres orgànics, hi ha prophets i panderos quadrats, hi sonen redobles de Setmana Santa, elegies, reguetons feministes i les veus hi tenen un paper central. El concert de Marala es converteix en un espai segur on expiar-ho tot: la irreverència, el recolliment, la broma macabra, la litúrgia. L'univers que ha generat Marala a partir de la mort acaba sent una onada d'aire fresc que eixampla els confins de la vida. 


Dissabte 1 de juny

 

A les 11 h, Recollida de clavells a Can Luna. Recollida de flors per a les entitats, centres educatius, carrers i associacions que participen en la confecció de les catifes de Corpus.

 

A les 16 h, Enramada a la plaça de l’Església. Tradicional enramada que cobreix les parets dels carrers del Barri de Sant Roc - El Centre amb canya autòctona.

 

A les 17.30 h, Preparació dels clavells als espais assignats per les entitats catifaires. L'any 2015 les catifes de flors de la festa del Corpus de la Garriga varen ser declarades Element Festiu Tradicional d'Interès Nacional, com a mostra d'art floral efímer. Les associacions de veïns, escoles, entitats i empreses que fan les catifes de diumenge obren les portes perquè les persones que ho desitgin puguin col·laborar obrint i preparant els clavells per a la creació de les catifes de l'endemà.
Trobareu algunes entitats catifaires als següents espais: Carretera Nova 28, Can Luna (geganters de la Garriga), plaça de l'Església (O.N.C.E), c. Banys 50 (Banys III), c. Manel Raspall 2 (ISCAT); c. Banys 18 (Banys II), c. Pere Ballús 5 (Escola Puiggraciós), c. Cardedeu 30 (Cardedeu), ptge. Sant Ramon (Sant Ramon), ptge. Gubern (Calàbria).

 

A les 18 h, Diada Castellera de Corpus a la plaça del Silenci a càrrec dels Xics de Granollers, Castellers Sagrada Família i Castellers de Terrassa. Vine als castells a fer pinya, viure'ls és millor que veure'ls!

 

A les 18.30 h, Concert-espectacle "Venim de Clavé" a càrrec del Cor de Cambra de Granollers al Teatre de la Garriga, el Patronat. Preu de les entrades 10 € venda d'entrades a https://teatrelagarriga.cat.

En motiu del bicentenari de Clavé, enguany es celebrarà amb un concert- espectacle que oferirà una selecció d'obres corals de diversos autors, partint del mateix Clavé i continuant amb referents com Nicolau, Morera i Millet, i acabant amb imprescindibles com Taltabull, Oltra i Saderra. Amb la col·laboració de la Societat Coral l'Aliança, Cor de Clavé del nostre poble, fundada l'any 1911.

 

A les 20 h, Seguici infantil garriguenc a la plaça del Silenci. Les colles i seccions infantils dels diferents balls i entremesos són les protagonistes! Vine a veure la passada de la Vigília de Corpus de la mà de la colla infantil i jove de diables, dels gegantons i del ball de cintes infantil. Des de la plaça de l’Església, pel c. del Centre, c. de Calàbria, c. de Sant Ramon, c. de Can Xic Corder, passeig dels Til·lers, plaça de les Oliveres i plaça del Silenci.

 

A les 21 h Sopar popular de Corpus a la pista poliesportiva núm. 1 (c. Pere Ballús, s/n). La Federació de balls populars l'Enramada ofereix servei de bar i sopar popular. Preu del sopar: 15 €. Venda anticipada de tiquets fins exhaurir existències, al Bar la Plaça (c. del Centre 35), al Rebost del Pou Calent (c. dels Banys, 31) i a Can Perris (plaça de les Oliveres 11).

 

A les 23 h Concert de Corpus amb Capinàs a la pista poliesportiva núm. 1 (c. Pere Ballús, s/n), el grup que porten la festa allà on van gràcies al seu so mestís i enèrgic, caracteritzat per la fusió de la rumba amb estils com la timba, la cúmbia, el flamenc o el funk. Després d'un disc i dos singles, tornen amb un so més actual però sense perdre l'essència mestissa que els caracteritza i amb el mateix esperit de fer-la grossa allà on van.

 

Seguidament, DJ Grau a la pista poliesportiva núm. 1 (c. Pere Ballús, s/n).


Diumenge 2 de juny

 

Des de primera hora fins al migdia, Confecció de catifes i de l’Ou com balla als carrers i places del poble; a la plaça de l’Església, c. del Centre, c. de la Doma, c. de Sant Francesc, ctra. de l’Ametlla, c. dels Banys, plaça Santa Isabel, c. de Samalús, c. de Nostra Senyora de la Salut, plaça de les Oliveres, c. de Cardedeu, c. de Sant Ramon, c. de Calàbria, c. Negociant.

 

Una trentena de catifes de flors engalanaran els carrers del centre històric. Les escales de l'Esglèsia i la façana de l'ajuntament també es decoraran amb elements florals, així com quatre altars: un al carrer la Doma (de l'Asil Hospital), a les places de Santa Isabel (barri de Santa Rita), confluència c. Calàbria amb Sant Ramon i plaça de de les Oliveres (de la Residència del Pilar). 

 

Enguany es comptarà amb la presència d'una catifa convidada, de l'associació japonesa "Hanae Japan" que farà una demostració d'art floral efímer amb una catifa de flors a la Plaça de l'Església. 

 

Les entitats, centres educatius, barris i associacions comencen de bon matí i s'hi estan fins al migdia per confeccionar les catifes de flors.

 

A les 8 h, Matinades als carrers del centre. El grup Grallarriga amb els capgrossos el Clavellot i la Ginesta faran un recorregut per tots els carrers que fan catifa interpretant el tradicional Toc de Matinades i anunciant l'inici de la jornada.

 

Durant el matí, Programa especial de Ràdio Silenci.

 

De les 11 h a les 14 h i de les 17 h a les 20 h, Portes obertes i visites a llocs d'interès de la Garriga

De les 12 h fins a les 13.30 h, L'Escola Municipal de Música Josep Aymerich (EMM) posa música al Corpus, amb actuacions al jardí de la Casa Barbey.

 

A les 12.15 h, Passejada oficial de les autoritats.

 

A les 12.30 h, Ball de l’Ou com balla a la plaça de l’Església. Interpretació de la peça L’Ou com balla de Ruben Salvador a càrrec de Grallarriga.

 

A les 17.30 h, Tradicional ballada de sardanes a la plaça de Can Dachs. Audició i ballada de Sardanes amb la cobla Sabadell.

 

A les 18 h, Lliurament del premi del 38è. Concurs de cartells de Corpus a la sala d'exposicions Andreu Dameson i Aspa per part de l’Associació Cultural Corpus la Garriga.

 

A les 18.30 h, Balls del Corpus a la plaça de Can Dachs. Interpretació del tradicional Ball de Cintes de la Garriga i balls a càrrec de La Garriga Balla. Lluïment dels diversos entremesos amb la participació dels gegants, en Clavellot i la Ginesta i del Ball de Nans de la Garriga. La música anirà a càrrec de Grallarriga, els grallers de la Garriga.

 

Seguidament, Repic general de campanes i Anada a Ofici des de la plaça de Can Dachs a la plaça de l’Església amb la participació del seguici festiu de la Garriga i la Cobla Sabadell.

 

A les 19.30 h, Ofici Solemne de Corpus a l'Església Parroquial amb cant litúrgic i la participació del Ball de Cintes a càrrec de la Garriga Balla i Tocats del Grall.

 

Seguidament, Solemne Processó de Corpus pels carrers encatifats, encapçalada pel seguici festiu de la Garriga integrat pel Ball de Diables, el Ball de Nans, el Ball de Gegants, el ball de Cintes i els Grallers obrint pas a la comitiva religiosa. Participació de la Cobla Sabadell i els estendards dels barris de la Garriga.

 
La Clavellada iniciarà per on ja hagi passat la processó, protegint la Plaça de l'Església fins el fi de festa. 

 
Un cop la processó retorni a la plaça de l’Església, els elements festius que integren el seguici es disposaran en passadís per rebre la custòdia sota tàlem abans de la benedicció final des de les escales de l'Església. 
 
En acabar, espectacular Esclat final de festes amb tots els balls i entremesos del seguici festiu i ballada de la sardana de la Garriga pel mestre Francesc Mas i Ros. 


Organitza: l'Associació Cultural Corpus la Garriga, amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Esteve de la Garriga, la Federació de Balls Populars de la Garriga, l'Enramada i l'Ajuntament de la Garriga.

 

Entitats col·laboradores: Agrupació Sardanista la Garriga, Els Geganters de la Garriga, La Garriga Balla, Grallarriga, ACR Front Diabòlic de la Garriga, Ball de Gitanes de la Garriga, Societat Coral l'Aliança, Escolania Parroquial, Associació la Garriga Modernista, Castellers Xics de Granollers, ASIC, Asil Hospital de la Garriga, Centre de Visitants, Escola Municipal d'Art i Disseny, Centres Educatius i Instituts de la Garriga, Fundació Maurí, Protecció Civil, Ràdio Silenci, VOTV, entitats catifaires i totes les persones voluntàries que fan possible la festa.