Programació de la festa del Corpus a la Garriga

De l'11 al 19 de juny de 2022


Dissabte 11 de juny

 

A les 12 h, Inauguració de l’exposició Corpus 2022 a la sala d'exposicions Andreu Dameson i Aspa.

L’exposició mostrarà els cartells del 36è Concurs de cartells de Corpus (que es podran votar a la mateixa sala d’exposicions o a través de la Web de l’ajuntament) i també els treballs de creació de les catifes que fan les escoles i els cartells de la celebració dels 25 anys de la Federació Catalana de Catifaires.

 

A les 12 h, Presentació del llibre La canalla de Corpus al Cinema Alhambra a càrrec d'en Pere Iglesias.

La canalla de Corpus és un llibre que expressa el sentiment de la canalla respecte a la nostra festa del corpus, inspirat en els dibuixos de Pere Iglesias.


Diumenge 12 de juny

 

A les 10 h, Plantada de Gegants de la XXXI Trobada Gegantera de la Garriga a la plaça de Can Dachs.

 

A les 11.30 h, Cercavila de gegants, des de la plaça de Can Dachs, pel c. del Centre, c. de Calàbria, c. de St. Ramon, c. de Cardedeu, c. de Nostra Senyora de la Salut, el Passeig, c. de la Mina, c. dels Banys, fins a la plaça de l’Església.

 

A les 13 h, Balls de lluïment i lliurament de records a la plaça de l’Església amb les colles de Cerdanyola del Vallès, Tavertet, Alella, Canovelles, Sabadell-Gràcia i Espluga de Francolí. 
Organitzat per la Colla de Geganters i Grallers de la Garriga.


Dimecres 15 de juny

 

A les 20 h, Conferència El patrimoni de la Festa de Corpus a la Fundació Maurí (c. de Cardedeu, 17) a càrrec d'en Carles Riba Baños.

Quin paper tenen cadascun dels elements del patrimoni cultural immaterial de la festa de Corpus?

Els gegants, els capgrossos, els grallers i els tabals, el ball de cintes i molts altres “entremesos”, elements de la nostra cultura, històricament han estat presents en les processons del Corpus, a La Garriga i arreu. 

Cadascun dels balls, músiques i entremesos representen diferents grups, estaments i realitats del poble i de la ciutadania. Una mirada aproximada a l'origen del model festiu català.


Dijous 16 de juny

 

A les 18.45 h, Repic general de campanes anunciant l’inici de festes del Corpus i exposició dels balls i entremesos garriguencs a la plaça de l’Església.

 

A les 19 h, Ofici Solemne de Corpus a l'Església Parroquial.

 

Seguidament, Inauguració de la festa a la plaça de l’Església

Lluïments del seguici festiu garriguenc. 

La primera sortida del seguici festiu garriguenc al complet donarà el tret d’inici a les festes de Corpus amb l’exhibició de lluïment dels diversos balls i entremesos.

Amb la participació del ball de diables, els capgrossos Ginesta i Clavellot, el ball de nans, el ball de gegants i el ball de cintes i música a càrrec de Grallarriga.

 

En acabar, Rebombori i ballada conjunta final


Divendres 17 de juny

 

De les 18 a les 24 h, Engarriga’t a l’Eix comrecial.

Festa del comerç, serveis i restauració de proximitat. Botigues obertes, descomptes especials, música, restauració al carrer, activitats i tallers.

Organitzat per l’ASIC, Agrupació de serveis i Comerciants de la Garriga.

 

A les 19 h, Ruta de disseny de mobiliari per a espais comercials. Punt de sortida a la plaça de l’Església.

L’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Creació d’objecte i moble de l'EMAD que ha dissenyat mobiliari per a establiments comercials, faran un circuit per explicar el procés creatiu i de realització dels seus projectes. 

 

A les 20 h, Audició de sardanes i balls populars amb la Cobla Sabadell al passeig Doctor Vich

A més de la tradicional ballada de sardanes també es farà un repertori de balls tradicionals acompanyades per una persona ensenyarà a ballar-les.

 

A les 20.30 h, Concurs professional d’Aparadors de l’ASIC amb els aparadors guarnits.

 

A les 22.30 h, Concert de Corpus amb "El petit de Ca l’Eril" al pati de Can Luna

Grup consolidat de l’escena musical que arriba a la Garriga en els darrers concerts que tanquen la gira del seu vuitè disc. Amb "N.S.C.A.L.H.", l’acrònim de "No Sabràs Com Acabarà La Història proposen un concert amb el seu so característic de "pop metafísic" acompanyat de línies de baix addictives, riffs de sintes voladors, melodies de veus espacials.... Concert divers en sonoritats, colors, canvis i moments, amb multitud d’estímuls visuals i sonors i imprevisibles. Preu 8 €. Compra d’entrades a https://teatrelagarriga.cat


Dissabte 18 de juny

 

A les 10.30 h, Recollida de clavells a Can Luna

Recollida de flors i esmorzar per a les entitats que participen de la confecció de catifes de Corpus.

 

A les 16 h, Enramada a la plaça de l’Església.

Tradicional enramada que cobreix les parets amb branques de pollancre dels carrers del centre.

 

A les 17.30 h, Preparació dels clavells als espais assignats per les entitats catifaires.

L’any 2015 les catifes de flors de la festa del Corpus de la Garriga varen ser declarades Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, com a mostra d’art floral efímer. Les associacions de veïns, escoles, entitats i empreses que fan les catifes de diumenge obren les portes perquè les persones que ho desitgin puguin col·laborar obrint els clavells i preparar-los per a la creació de les catifes de l’endemà.

 

A les 18.30 h, Concert de la Societat Coral l’Aliança a la plaça de l’Església.

Amb la coral convidada Retorn Planenc de les Planes d’Hostoles.

 

A les 19 h, Concurs de cartells de Corpus. Es donarà a conèixer el guanyador/a del 36è Concurs de cartells de Corpus a la sala d'exposicions Andreu Dameson i Aspa

 

A les 20 h, Seguici infantil garriguenc a la plaça de l’Església.

Les colles i seccions infantils dels diferents balls i entremesos són els protagonistes! Vine a veure la passada de la Vigília de Corpus de la mà de la colla infantil de diables, dels gegantons i del ball de cintes infantil. Des de la plaça de l’Església, pel c. del Centre, c. de Calàbria, c. de Sant Ramon, c. de Can Xic Corder, passeig  dels Til·lers, plaça de les Oliveres i c. Nostra Senyora de la Salut.

 

A les 21 h Botifarrada popular i concert amb els "Wisky Pichers" al Barri de Dalt.

El Barri de Dalt ens ofereix un sopar popular amb la tradicional botifarra de la Garriga. 

El grup "Wisky Pichers" oferirà un concert de versions obrint la possibilitat que el públic pugui pujar a l’escenari acompanyant-los a cantar. Tenim la gresca garantida.

Venda anticipada del sopar a les botigues de Copicentro (c. de Calàbria, 85), Dreams Perruquers (c. de Calàbria 118) i a Kabells & Tints (c. de Calàbria 67).

 

A les 21 h Inici del servei de bar i sopar popular a la plaça del Silenci.

L’Associació Cultural de Corpus de la Garriga conjuntament amb les entitats de Cultura Popular oferiran servei de bar i sopar popular.

 

A les 22.30 h Concert de Corpus amb "Germà Negre" a la plaça del Silenci.

Germà Negre utilitza una sonoritat carregada de presa de terra fent ús d’instruments com el violí, l’acordió diatònic i la tenora que donen un color mediterrani a un repertori que alterna versions molt personals de clàssics de la música popular a la cançó pròpia, amb unes línies estilístiques que van de la jota al blues passant per pasdoble, reggae o chachachà. L’espectacle aposta per un format dinàmic amb l’objectiu de fer reviure al públic l’essència de la festa major.


Diumenge 19 de juny

 

Des de primera hora fins al migdia, Confecció de catifes i de l’Ou com balla als carrers i places del poble; a la plaça de l’Església, c. del Centre, c. de la Doma, c. de Sant Francesc, ctra. de l’Ametlla, c. dels Banys, plaça Santa Isabel, c. de Samalús, c. de Nostra Senyora de la Salut, plaça de les Oliveres, c. de Cardedeu, c. de Sant Ramon, c. de Calàbria, c. Negociant.

 

Els catifaires i totes les persones representants dels barris, entitats, associacions, i centres escolars comencen de bon matí a confeccionar les catifes. Confecció i muntatge de l’Ou com balla a la plaça de l’Església presidint la façana del Consistori. Aquest any l’Associació Cultural Corpus la Garriga ha convidat als Catifaires de Sta. Coloma de Gramanet per fer una catifa a la plaça de l’Església i també vindran els catifaires de l’O.N.C.E. de Granollers.

 

Decoració de la façana de l’ajuntament, les escales de l’Església i la plaça amb tres catifes rodones, confecció de 30 catifes de flors pels carrers del poble i mural floral al barri de Dalt. Muntatge i decoració de quatre altars; al carrer de la Doma de l’Asil Hospital, a les places de Santa Isabel i de les Oliveres, i al carrer de Calàbria del Barri de Sant Ramon.

 

A les 8 h, Matinades als carrers del centre.

El grup Grallarriga amb els capgrossos el Clavellot i la Ginesta faran un recorregut per tots els carrers que fan catifa.

 

De les 11 a les 14 h i de les 17 a 19 h, Portes obertes i visites al Patrimoni de la Garriga

Can Raspall (c. dels Banys, 38)

Refugi Antiaeri de l’estació (Ronda del Carril, 49 al costat de l’estació del tren)

Fundació Maurí (c. de Cardedeu, 17)

Jardí Casa Barbey (c. de Figueral, 48)

Església de la Doma (Av. de Sant Esteve, 1)

Vil·la Romana de Can Terrers (ctra. de la Garriga a Granollers). Espai a l’aire lliure.

 

A les 12 h, Passejada oficial de les autoritats.

 

A les 12 h, Diada castellera de Corpus a la plaça de Can Dachs.

A càrrec dels Xics de Granollers i les colles convidades dels Esparxats de l'Estany i Castellers del Poble Sec.

 

A les 12.30 h, Ball de l’Ou com balla a la plaça de l’Església.

Interpretació de la peça L’Ou com balla de Ruben Salvador a càrrec de Grallarriga.

 

A les 17.45 h, Tradicional ballada de sardanes a la plaça de Can Dachs.

Audició i ballada de Sardanes amb la cobla Ciutat de Terrassa.

Seguidament, Balls del Corpus a la plaça de Can Dachs.

Interpretació del tradicional Ball de Cintes de la Garriga i els demés ballets a càrrec de la Garriga Balla.

Lluïment dels diversos entremesos amb la participació dels gegants, en Clavellot i la Ginesta i del Ball de

Nans de la Garriga. Els grallers "Els Quatrevents" acompanyaran les ballades dels entremesos del seguici.

 

A les 18 h, Lliurament del premi del 36è Concurs de cartells de Corpus a la sala d'exposicions Andreu Dameson i Aspa per part de l’Associació Cultural Corpus la Garriga i de l’Ajuntament de la Garriga.

 

A les 19 h, Repicada general de campanes anunciant l’Ofici Solemne de Corpus

 

A les 19.30 h, Ofici Solemne de Corpus amb la participació de l’Escolania Parroquial a l'Església Parroquial.

Seguidament, Processó de Corpus pels carrers encatifats, encapçalada pel seguici festiu de la Garriga integrat pel Ball de Diables, el Ball de Nans, el Ball de Gegants, el ball de Cintes i els Grallers obrint pas a la comitiva religiosa. Participació de la Cobla Ciutat de Terrassa i l’Escolania Parroquial.

 

En acabar, Lluïment final del seguici festiu a la plaça de l’Església.

 

Clavellada i fi de festa.


 

Organitza: Associació Cultural Corpus la Garriga, Parròquia de Sant Esteve de la Garriga i Ajuntament de la Garriga 


Entitats col·laboradores: Agrupació Sardanista la Garriga, Els Geganters de la Garriga, La Garriga Balla, Grallarriga, Societat Coral l’Aliança, Escolania Parroquial, Castellers Xics de Granollers, ASIC, Asil Hospital de la Garriga, Centre de Visitants, Escola Municipal D’Art i Disseny, Fundació Maurí, Protecció Civil, Ràdio Silenci, i totes les persones voluntàries que fan possible la festa.

 

 

www.corpuslagarriga.org    www.lagarriga.cat    www.visitalagarriga.cat