Programació de la festa del Corpus a la Garriga

Del 2 a l'11 de juny de 2023


Divendres 2 de juny

 

A les 20 h, Conferència El Corpus Christi, element clau per la identitat festiva catalana a la Fundació Maurí (c. de Cardedeu, 17) a càrrec de Nil Rider, arxiver i tècnic de patrimoni immaterial de la Catedral de Barcelona.


Dissabte 3 de juny

 

A les 17.30 h, Plantada de Gegants de la XXXII Trobada Gegantera de la Garriga a la plaça de Can Dachs.

 

A les 18 h, Cercavila de gegants, des de la plaça de Can Dachs, pel c. del Centre, c. de Calàbria, c. de St. Ramon, c. de Cardedeu, c. de Nostra Senyora de la Salut, el Passeig, c. de la Mina, c. dels Banys, fins a la plaça de l’Església.

 

A les 18 h, Inauguració de l’exposició Corpus 2023 a la sala d'exposicions Andreu Dameson i Aspa. L'exposició mostrarà els cartells del 37è. Concurs de cartells de Corpus i es podrà votar el cartell que anunciarà la festa de Corpus per al 2024. L'horari de l'exposició serà de dilluns a divendres de 16.30 h a 20 h i els dissabtes i diumenges de 10 h a 13.30 h i de 16.30 h a 20 h. A l'exposició, també es mostraran els treballs de creació de les catifes que fan les escoles de la Garriga.

 

A les 19.30 h, Balls de lluïment i lliurament de records a la plaça de l’Església amb les colles d'Aiguafreda, les Borges del Camp, Barri del Poble Nou de Manresa, Piera, Olesa de Montserrat, Sant Hilari Sacalm, Castellterçol i Gualba. Organitzat per la Colla de Geganters i Grallers de la Garriga.


Diumenge 4 de juny

 

A les 12 h, Inauguració de l'exposició La canalla a la Cafeteria la Mila (c. de l'Abadessa Emma, 13-15). L'exposició, que estarà oberta fins al 30 de juny, mostrarà els dibuixos d'en Pere Iglesias que expressen el sentiment de la canalla en la creació de catifes a la festa del Corpus.


Dijous 8 de juny

 

A les 18.45 h, Repic general de campanes anunciant l’inici de festes i arribada dels balls i entremesos garriguencs a la plaça de l’Església.

 

A les 19 h, Ofici Solemne de Corpus a l'Església Parroquial.

 

A les 19.30 h, Inici de festes a la plaça de l’Església. Sons de Corpus, acció musical i performativa dels elements sonors que conformen la Festa del Corpus de la Garriga. Una peça sonora on se sumen tots els sons que, de ben segur, ens evocaran imatges i records de la festa. A càrrec de l'artista interdisciplinari Pol Aumedes.Parlaments de les autoritats seguit del Ball d'Homenatge a càrrec de l'entitat la Garriga Balla.

 

A continuació, Lluïments del seguici festiu garriguenc. La primera sortida del seguici festiu garriguenc al complet donarà el tret d'inici de les festes de Corpus amb l'exhibició de lluïment dels diversos balls i entremesos. Amb la participació de l'ACR Front Diabòlic, els capgrossos Ginesta i Clavellot, el ball de nans, el ball de gegants i el ball de cintes i música a càrrec de Grallarriga, els grallers de la Garriga.

 

En acabar, Tronada d'inici de festes i lluïment conjunt


Divendres 9 de juny

 

A les 20 h, Sardanses, ballada de sardanes i danses tradicionals catalanes amb la Cobla Mediterrània a la plaça de l’Església. Veniu a ballar danses tradicionals i sardanes! Els membres del Ball de Gitanes i de l'Agrupació Sardanista us ensenyaran a ballar-les.

 

A les 22.30 h, Concert de Corpus amb Guillem Roma a Can Luna (ctra. Nova, 28). El nou disc Postureo Real, un disc carregat d'energia renovada i ple de cançons que ens faran ballar i trobar-nos amb la bellesa de les coses que ens envolten. Després de viatjar lluny amb els seus últims treballs, Guillem Roma agafa un camí de retorn a casa, cap a l'essència i la naturalitat. Envoltat per una banda de luxe, l'artista osonenc estrena nou espectacle amb una posada en escena original que ens endinsarà en un univers carregat de màgia i emoció. Preu 6 €. Compra d’entrades a https://teatrelagarriga.cat.


Dissabte 10 de juny

 

A les 11 h, Recollida de clavells a Can Luna. Recollida de flors per a les entitats, centres educatius, carrers i associacions que participen en la confecció de les catifes de Corpus.

 

A les 16 h, Enramada a la plaça de l’Església. Tradicional enramada que cobreix les parets dels carrers del Barri de Sant Roc - El Centre amb canya autòctona.

 

A les 17.30 h, Preparació dels clavells als espais assignats per les entitats catifaires. L’any 2015 les catifes de flors de la festa del Corpus de la Garriga varen ser declarades Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, com a mostra d’art floral efímer. Les associacions de veïns, escoles, entitats i empreses que fan les catifes de diumenge obren les portes perquè les persones que ho desitgin puguin col·laborar obrint i preparant els clavells per a la creació de les catifes de l’endemà. Es pot consultar els espais a www.visitalagarriga.cat.

 

A les 18 h, Diada Castellera de Corpus a la plaça del Silenci a càrrec dels Xics de Granollers i colles convidades de Castellers de Caldes i Manyacs de Parets. Vine a fer pinya amb les colles vallesanes!

 

A les 19 h, Concert de la Societat Coral l'Aliança i el cor Gaia a la plaça de Can Dachs. Al tradicional concert coral de Corpus, enguany s'ha convidat al Cor Gaia. És un cor femení dirigit per Maria Illa i format totalment per dones que neix el 2021 a l'Escola de Música Amics de la Unió de Granollers. Fan un repertori pop-rock a 3 veus, amb temes des d'Adele, Alicia Keys, Rachel Platten o Katy Perry entre d'altres.

 

A les 20 h, Seguici infantil garriguenc a la plaça del Silenci. Les colles i seccions infantils dels diferents balls i entremesos són els protagonistes! Vine a veure la passada de la Vigília de Corpus de la mà de la colla infantil de diables, dels gegantons i del ball de cintes infantil. Des de la plaça de l’Església, pel c. del Centre, c. de Calàbria, c. de Sant Ramon, c. de Can Xic Corder, passeig dels Til·lers, plaça de les Oliveres i pista poliesportiva núm. 1.

 

A les 21 h Entrepans populars i concert amb els Wisky Pichers al Barri de Dalt (c. Negociant). El Barri de Dalt ens ofereix un sopar d'entrepà popular amb botifarra de la Garriga de les botigues del barri i el grup Wisky Pichers oferirà un concert de versions. Venda anticipada del sopar a Kabells & Tints (c. de Calàbria 67).

 

A les 21 h Sopar popular de Corpus a la pista poliesportiva núm. 1 (c. Pere Ballús, s/n). L'Associació Cultural Corpus la Garriga i la Federació l'Enramada, que inclou les entitats de balls de cultura popular, oferiran servei de bar i sopar popular. Preu del sopar: 15 €. Venda anticipada de tiquets fins exhaurir existències, al Bar la Plaça (c. del Centre 35), al Rebost del Pou Calent (c. dels Banys, 31) o a Can Perris (plaça de les Oliveres 11).

 

A les 23 h Concert de Corpus amb en Joan Garriga i el Mariatxi galàctic a la pista poliesportiva núm. 1 (c. Pere Ballús, s/n). Un concert festiu per a gaudir dels mons de l'acordió de Joan Garriga: el Mediterrani de l'havanera i el raï, el Carib llatí, la Jamaica del reggae i el dub i evidentment, el nord de Mèxic que inspira la seva formació. Acompanyat del seu fidel company de mil batalles, Marià Roch (baix), el fogoner de la caldera rítmica, Rambo (bateria), i el guitarrista Madjid Fahem (Manu Chao, La Ventura), el veritable hereu de Gato Pérez es consagra a l'Olimp de la fusió sense confusió.

 

Seguidament, DJ Tiwi a la pista poliesportiva núm. 1. No hauràs ballat prou amb en Joan Garriga que ara vindrà el sonat d'en Tiwi a fer-te moure la cintura d'una banda a l'altra a base de purs èxits musicals. Passant per la salsa, el funky i el reggaetó més pur, la festa seguirà ben amunt fins que toqui anar a fer catifa.


Diumenge 11 de juny

 

Des de primera hora fins al migdia, Confecció de catifes i de l’Ou com balla als carrers i places del poble; a la plaça de l’Església, c. del Centre, c. de la Doma, c. de Sant Francesc, ctra. de l’Ametlla, c. dels Banys, plaça Santa Isabel, c. de Samalús, c. de Nostra Senyora de la Salut, plaça de les Oliveres, c. de Cardedeu, c. de Sant Ramon, c. de Calàbria, c. Negociant.

 

Decoració de la façana de l'Ajuntament i la plaça amb un total 28 catifes de flors pels carrers del poble i un mural floral al Barri de Dalt. Muntatge i decoració de tres altars: un al carrer la Doma (de l'Asil Hospital), a les places de Santa Isabel (barri de Santa Rita) i de les Oliveres (de la Residència del Pilar). Confecció i muntatge de l'Ou com Balla a la Plaça de l'Església. 

 

Les entitats, centres educatius, barris i associacions comencen de bon matí i s'hi estan fins al migdia per confeccionar les catifes de flors.

 

A les 8 h, Matinades als carrers del centre. El grup Grallarriga amb els capgrossos el Clavellot i la Ginesta faran un recorregut per tots els carrers que fan catifa interpretant el tradicional Toc de Matinades i anunciant l'inici de la jornada.

 

De les 9 h fins a les 14 h, Programa especial de Ràdio Silenci des de la plaça de l’Església.

 

De les 11 h a les 14 h i de les 17 h a les 20 h, Portes obertes i visites a llocs d'interès de la Garriga

De les 12 h fins a les 13.30 h, L'Escola Municipal de Música (EMM) posa música el Corpus, amb actuacions al jardí de la Casa Barbey.

 

A les 12.15 h, Passejada oficial de les autoritats.

 

A les 12.30 h, Ball de l’Ou com balla a la plaça de l’Església. Interpretació de la peça L’Ou com balla de Ruben Salvador a càrrec de Grallarriga.

 

A les 17.30 h, Tradicional ballada de sardanes a la plaça de Can Dachs. Audició i ballada de Sardanes amb la cobla Sabadell.

 

A les 18 h, Lliurament del premi del 37è. Concurs de cartells de Corpus a la sala d'exposicions Andreu Dameson i Aspa per part de l’Associació Cultural Corpus la Garriga.

 

A les 18.30 h, Balls del Corpus a la plaça de Can Dachs. Interpretació del tradicional Ball de Cintes de la Garriga i balls a càrrec de La Garriga Balla. Lluïment dels diversos entremesos amb la participació dels gegants, en Clavellot i la Ginesta i del Ball de Nans de la Garriga. La música anirà a càrrec de Grallarriga, els grallers de la Garriga.

 

Seguidament, Repic general de campanes i Anada a Ofici des de la plaça de Can Dachs a la plaça de l’Església amb la participació del seguici festiu de la Garriga i la Cobla Sabadell.

 

A les 19.30 h, Ofici Solemne de Corpus a l'Església Parroquial amb la participació de l’Escolania Parroquial i els gegants de la Garriga.

 

Seguidament, Processó de Corpus pels carrers encatifats, encapçalada pel seguici festiu de la Garriga integrat pel Ball de Diables, el Ball de Nans, el Ball de Gegants, el ball de Cintes i els Grallers obrint pas a la comitiva religiosa. Participació de la Cobla Sabadell i l’Escolania Parroquial.

 

En acabar, Lluïment final del seguici festiu a la plaça de l’Església.

 

Clavellada i fi de festa.


 

Organitza: l'Associació Cultural Corpus la Garriga, amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Esteve de la Garriga, la Federació de Balls Populars de la Garriga, l'Enramada i l'Ajuntament de la Garriga.

 
Entitats col·laboradores: Agrupació Sardanista la Garriga, Els Geganters de la Garriga, La Garriga Balla, Grallarriga, ACR Front Diabòlic de la Garriga, Ball de Gitanes de la Garriga, Societat Coral l'Aliança, Escolania Parroquial, Associació la Garriga Modernista, Castellers Xics de Granollers, ASIC, Asil Hospital de la Garriga, Centre de Visitants, Escola Municipal d'Art i Disseny, Centres Educatius i Instituts de la Garriga, Fundació Maurí, Protecció Civil, Ràdio Silenci, VOTV, entitats catifaires i totes les persones voluntàries que fan possible la festa. 

 

www.corpuslagarriga.org    www.lagarriga.cat    www.visitalagarriga.cat


 Situació d'excepcionalitat per la sequera i prevenció d'incendis

 

En el cas que la Garriga es trobi en situació d'excepcionalitat, segons el Pla Especial de Sequera (PES):

  • L'aigua que s'utilitzi per a l'Ou com balla serà aigua recuperada, en acabar el dia de Corpus es reutilitzarà de nou.
  • L'ús de terra de pinyó per a les catifes pot enfosquir el color dels carrers durant uns dies i no es podrà utilitzar aigua per a la neteja de la via pública.
  • Les activitats de lluïment de balls populars que es fan amb foc podrien veure's afectades segons quin sigui el pla de situació de vigilància i prevenció d'incendis en què ens trobem.